Кам'янський державний історико-культурний заповідник
Пт, 26.04.2024, 06:25
Меню сайту

Форма входу

Пошук

Календар
«  Січень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Архів записів

Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 86

Наші друзі

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Календар свят
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Кам'янська районна державна адміністрація Міністерство культури України Управління культури Черкаської ОДА
Кам'янка 
Головна » 2013 » Січень » 29 » ДО 80-Х РОКОВИН СМЕРТІ НАТАЛІЇ ДАВИДОВОЇ
22:02
ДО 80-Х РОКОВИН СМЕРТІ НАТАЛІЇ ДАВИДОВОЇ

     В історичному музеї Кам’янського державного історико-культурного заповідника відбулася літературно-музична композиція "Призначення метелика”, присвячена життю і творчості художниці й колекціонера, видатного діяча української культури Наталії Михайлівни Давидової (1875 -  1933).

      Тривалий час імя цієї непересічної особистості, талановитого митця, яскравого представника мистецтва авангарду було майже забуте. В жодному довіднику чи каталозі з мистецтвознавства, що видавався в радянський період, її імя не згадується, хоча на початку ХХ ст. Н.Давидова займала досить поважне місце в культурному житті як України, так і Російської імперії в цілому.

      Гості заходу ознайомилися з перебігом її насиченого життя, котре супроводжувалося як величними тріумфами, так і гіркими розчаруваннями. Ведучі вечора – Л.Висоцька та Н.Пугач – детально повідомили біографічну стежину героїні композиції. Наталя Михайлівна походила з відомого роду Гудим-Левковичів, привязаність до якого гордо зберігала до останніх днів життя. Після одруження із Дмитром Львовичем Давидовим, вони переїхали до с.Вербівки, де і розкрився талант знаменитої в майбутньому майстрині. Тут вона відкрила артіль вишивальниць, продукція якої (рушники, скатертини, подушки) побувала на виставках у найбільших містах Європи. Свої організаторські і професійні здібності Н.Давидова перенесла і в інші населені пункти: в Кам’янці вона відкрила килимову майстерню і красильню, а в Києві тривалий час очолювала місцеве кустарне товариство.

       В 1915 – 1920 рр. Н.Давидова проявляє себе як здібна художниця- авангардистка. На жаль, майже всі її картини не збереглися до наших днів. Крім цього, Н.Давидова відзначається і як професійний модельєр, макетуючи одяг своїм друзям та знайомим. Як бачимо, сфера її мистецьких зацікавлень багатогранна і різностороння. 

      Революційні зрушення першої чверті ХХ ст. не оминули стороною Н.Давидову. Вона потрапила до рук більшовиків в Одесі, звідки з великими потугами вибралася, проте втратила дуже дорогоцінне – сина Кирила. А   далі – еміграція, Париж, і закінчення життя самогубством. У кожного своя доля…

       Літературно-музична композиція "Призначення метелика” – це данина пам’яті талановитій художниці, неординарній особистості, постаті світової культури, ім’я якої впродовж десятиліть було майже забуте. Наталя Давидова була як той нічний метелик, що летів на яскраве обпалююче світло й згорів, та полум’я її горіння рятує усіх нас і донині…

       В композиції прозвучала музика Рольфа Ловленра, Ніно Рота, З.Фібіха у виконанні камерного ансамблю Камянського заповідника, а також романс І.Шварца на вірш Б.Окуджави "Дождик у виконанні Таміли Чупак.

 

Переглядів: 734 | Додав: zapovidnuk1995 | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Кам'янський ДІКЗ © 2024
Конструктор сайтів - uCoz