Кам'янський державний історико-культурний заповідник
Пт, 29.03.2024, 12:52
Меню сайту

Форма входу

Пошук

Календар
«  Червень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Архів записів

Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 86

Наші друзі

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Календар свят
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Кам'янська районна державна адміністрація Міністерство культури України Управління культури Черкаської ОДА
Кам'янка 
Головна » 2013 » Червень » 5 » ІНТЕРМУЗЕЙ-2013
20:37
ІНТЕРМУЗЕЙ-2013

ДЕНЬ ПЕРШИЙ – ПОЧАТОК.

 

         31 травня – 4 червня 2013 р. в Москві проходив Міжнародний музейний фестиваль "Інтермузей-2013”. Фестиваль являв собою з’їзд представників музейних установ різних країн світу, які презентували і рекламували власні музейні заклади. У програмі "Інтермузей-2013 також були різноманітні дискусійні клуби, презентації, обговорення, проекти та багато іншого.

         На запрошення та за сприяння рос співробітництва в Україні до міжнародного з’їзду музейників завітала і Кам’янська делегація у складі завідуючої літературно-меморіальним музеєм О.С.Пушкіна та П.І.Чайковського Таміли Петрівни Чупак та наукового співробітника цього ж музею Олександра Мушти. Зазначимо, що всього українське представництво складало 3 особи (була ще резидент музейного комплексу "Мистецький Арсенал” у Києві), тобто, можна з впевненістю говорити, що Кам’янська делегація репрезентувала музейне товариство всієї України.

         31 травня відбулося офіційне відкриття фестивалю. Організатори заходу звернулися з вітальним словом до багато чисельних гостей і закликали відвідати всі куточки музейного комплексу (дійство проходило у Будинку Художників, де були розміщенні численні павільйони різних музеїв).

         Кам’янська делегація одразу "поринула у бій”. Що тільки тут не було: вироби народного мистецтва і художні виставки, видавнича і рекламна продукція історико-культурних, історико-архітектурних музеїв та заповідників, технологічні і мультимедійні новації, лекційні й тематичні трейненги та ін.

         І все це багате культурне різноманіття представники Кам’янського заповідника намагалися осягнути та зрозуміти! Скільки ж цікавого довелося почути, побачити, доторкнутися!!! Наприклад, Таміла Петрівна Чупак взяла участь у майстер-класі по виробництві лялькових фігур із мішковини. Вже разом із колегою по цеху (О.Муштою) була прослухана пізнавально-практична інформація про виготовлення ікон із сосни. Також, наглядно спостерігали за виробництвом глиняних фігур та ін. цікаво, надзвичайно цікаво!!! Очі розбігаються, вуха "розслуховуються!!!

         Однак, знаючі, що музейні павільйони можна буде спостерігати і в наступні дні, представники заповідника вирішили не гаяти часу і відвідали один із відділів Третьяковської галереї ("Мистецтво ХХ століття”), розташований у Будинку Художників. 39 кімнат мистецтва минулого століття, реалізму і сюрреалізму, авангардизму і модернізму, кубізму (побачили "Чорний квадрат” Малевича) і постмодернізму вражали, дивували, пригнічували і воскрешали. Що і говорити, чудовий культурний відпочинок у проміжку робочої програми "Інтермузею-2013.

         Перший "фестивальний” день закінчився святковим фуршетом. Представники Кам’янського заповідника із ре презентами інших країн СНД, які всі "кучкувались” разом, закріпили за святковим столом старт "Інтермузею-2013”. Урочиста вечеря супроводжувалася чудовим хореографічним шоу та прекрасною "блюзовою живою музикою квартету музик (3 скрипки та віолончель). Фотозвіт дня подано нижче.

 

 

ІНТЕРМУЗЕЙ-2013. ДЕНЬ ДРУГИЙ – ПРОФЕСІЙНО-КУЛІНАРНО-КУЛЬТУРНИЙ

 

         В другий день "Інтермузею-2013 велике музейне свято продовжилось. Кам’янська делегація зустріла своїх колег-побратимів із музею П.І.Чайковського у м.Клін та із музею О.С.Пушкіна у Царському Селі. Учасники ж фестивалю продовжували представляти проекти освітніх перетворень, навчальні програми, брали участь у науково-професійних дискусіях, тощо.

         Крім цього, навколо Будинку Художників розгорнувся справжній кулінарний фестиваль. Різні павільйони закладів громадського харчування, численні майстер-класи, дегустація медів, соусів, сирів, хлібів та ін. приємні харчові аромати ще більше підсилили враження від проведеного часу.

         В 17.00 – 18.30 год відбулася презентація музеїв країн СНД. Урочисте представлення носило промовисту назву "Музеї СНД: проекти взаємодії”. Фактично, завдяки цьому, Кам’янська делегація і відбула до Москви. Крім України (Кам’янський заповідник і музейний комплекс "Мистецький Арсенал”), свої музеї репрезентували: Білорусія (Білоруський державний історичний музей), Вірменія (Музей В.Я.Брюсова при Єреванському державному лінгвістичному університеті), Узбекистан (Будинок-музей С.П.Бородіна), Казахстан (Музей прикладного мистецтва), Киргизстан (Музейно-меморіальний комплекс М.М.Пржевальського),                         Молдова (Меморіальний будинок-музей академіка архітектури О.В.Щусєва), Придністров’я (Меморіальний будинок-музей академіка М.Д.Зелінського). Презентація не носила одностороннього характеру: музейних "послів” уважно вислуховувало журі проекту, яке ставило про вокативні, складні, спрямовуючі і логічні запитання.

         Кам’янський заповідник, звичайно, представляла завідуюча літературно-меморіальним музеєм О.С.Пушкіна та П.І.Чайковського Таміла Петрівна Чупак. У своєму виступі вона коротко зупинилась на сторінках історії Камянки, нашого музею, заповідника, наголосила на унікальності нашого природно-заповідного середовища і закликала всіх відвідати Кам’янку.

         Головною метою цієї презентації було виявлення позитивних, цікавих і привабливих місць країн СНД для російського туриста. І при певних, досить дрібних аспектах, думаємо, подорожуючим громадянам РФ, враховуючі представлені проекти, є що побачити.

         Після цього делегація із країн СНД відбула у музей-садибу Л.М.Толстого у Москві. Тут він із родиною жив у літні місяці впродовж останніх      десятиліть ХІХ – поч. ХХ ст. музейник з насолодою прослухали інформацію про господарсько-побутові умови і особливості життя сім’ї визначного письменника, пройшлися 16 кімнатами його маєтку, який зберіг свій унікальний давній стиль (наприклад, світло провели лише у 2001 р., до цього ж тут були цивілізаційні порядки минулого), доторкнулися і побачили стародавні іменні речі, тощо.

         Екскурсією відвідини садиби не закінчилося. В честь Л.М.Толстого, за присутності іноземних делегацій (в тому числі й нашої) та російських гостей, був організований святковий, наповнений різноманітними стравами та напоями фуршет. Прекрасне завершення дня, чи не так? Фотозвіт дня дивіться нижче.

 

ІНТЕРМУЗЕЙ-2013. ДЕНЬ ТРЕТІЙ – ІСТОРИЧНИЙ

 

         Третій день закордонних мандрів працівників Кам’янського заповідника почався традиційно – перевезенням від готелю до Будинку Художників (хто забув – місце проведення Інтермузею-2013). Графік роботи був звичним: традиційний обхід виставкових майданчиків, майстер-класи, реклами, конкурси, дискусійні клуби та багато ін. Але далі було цікавіше.

         Зорієнтувавшись у часі, "Кам’янські музейні ударники” Т.П.Чупак і О.А.Мушта, відвідали Державний музей О.С.Пушкіна у Москві. Враження – неймовірні, побачили і о…чманіли. Розкіш, краса, помпезність, оригінальність, витонченість і т.д. Яскраві портрети, авторські речі, унікальні експозиції – все це вразило і зачарувало, залишається лише заздрити, але, звичайно, лише білим кольором. Це було корисне професійне ознайомлення сучасного музейного пушкінського мистецтва.

         Вслід за цим Камянська делегація разом із колегами із СНД вирушили у Державний історичний музей Росії у Кремлі. Слухачі ознайомилися з історією та памятками земель, що зараз складають територію РФ, від найдавніших часів і до 1917 р. Величезні зали, присвячені різним епохам, вразили своєю масштабністю та красою. "Круто, що і говорити?!

         Далі, на хвилину, камянчани завітали на знамениту Червону Площу. Підтвердженням цього, як і всього дня є наступні світлини.

        

ІНТЕРМУЗЕЙ-2013. ДЕНЬ ЧЕТВЕРТИЙ – РЕЛІГІЙНИЙ

 

         Опис четвертого дня Інтермузею-2013 ми розпочнемо із 16.00 год. Виникає питання: чому? Відповідь банальна: до 4 год вечора була традиційна програма міжнародного музейного фестивалю, про яку ви знаєте (сподіваюсь), з попередніх дописів.

         О 16.00 год традиційна збірна музейчиків СНД разом із іноземною делегацією відправилась до м.Істра. Тут проходить великомасштабна реконструкція будівель Ново-Єрусалимського чоловічого монастиря та спорудження великого музейного комплексу. Оповідь про минуле і сучасність цих будівель вели з різних спеціаліста: історик, священик і майстер-будівельник.

         Історичну складову міста, перипетії заснування і розвитку розказав місцевий екскурсовод. Ми дізнались, що місто Істра існує близько 400 років, має свої славні традиції, тощо. Після нетривалої нацистської окупації, німці підірвали багато об’єктів, в тому числі і цей чоловічий монастир.

         Настоятель монастиря поділився інформацією про його створення, православно-християнські традиції, релігійні святині ін. Монастир був давнім центром культури і освіти, що і посприяло державній програмі по його відбудуванню.

         Один із майстрів будівельної компанії підрядника "Балт-строй” Євгеній (лише його ім’я запам’яталось) поінформував про особливості будівельно-відновлюваних робіт. Реконструйований монастир обладнаний найновішими технологіями безпеки і охорони: протипожежна сигналізація, системи оповіщення і реагування, потужні вентиляції, незагарний покрівельний матеріал та ін. крім цього, в монастирі вже вмонтовані рідкісні речі православного культу: Єрусалимські ворота та іконостас ручного різьблення з дерева, ново відлиті дзвони різних розмірів з унікальними написами і зображеннями та ін. До речі, усі ці рідкісні речі й святині, перебіг будівництва дають можливість побачити далеко не кожному. Нашим делегаціям дали змогу спостерігати за цим за спеціальним дозволом, за що ми і вдячні.

         Нас усіх дуже чекали і готувались, підтвердженням чого є чудова святкова вечеря за участі місцевої влади і всіх гостей. Робочий день робочим днем, а кінець, як бачите, традиційний.

 

ІНТЕРМУЗЕЙ-2013. ДЕНЬ ПЯТИЙ – КІНЕЦЬ

 

         Останній день перебування Камянської делегації в рамках Міжнародного музейного фестивалю Інтермузей-2013 був дещо обрізаний. В думках і відчуттях панувало одне – рідна домівка. На Інтермузеї-2013 ніби-то й непогано, але вдома – найкраще. Зворотні квитки змусили відмовитись від офіційної програми закриття фестивалю. Однак, попри це, перша половина дня вдалась на славу.

         Делегація музейчиків країн СНД відвідала у Москві Єврейський музей і центр толерантності. Це унікальний технологічно спроектований музейний осередок, який розповідає історію і традиції єврейського народу. Музей знаходиться у колишньому великому приміщенні автоколони, масштаби якого були повністю збережені і відведені для численних технічних інновацій. Тут є що завгодно: міні-кінотеатр 4-Д зображення, який показує 8-хв фільм про заснування і вигнання єврейського народу, численні міні- і мегаекрани, на яких ретранслюють епізоди єврейської історії, сімейно-побутові традиції, топографію, звичаї та ін.

         Музей знайомить з кожною епохою єврейської історії з найдавніших днів і до сьогодення. Кожній ері властиве вражаюче технічне підкріплення, що підвищує і заворожує кожного глядача. Унікальні зали, цікаві розповіді, технічні засоби – все це робить унікальним і яскравим Єврейський музей і центр толерантності. Радимо всім відвідати цей прекрасний культурний заклад, не пошкодуєте.

         Щодо толерантності. В центрі знаходиться зал, де можна протестувати себе на толерантність, подивитись відповідні художні ролики, тощо.

         От і все. Підсумки остаточні ще підведуться, а поки що – вибух позитиву й енергетики. Слава Інтермузею-2013!!! Слава Камянському заповіднику!!! Слава Україні!!!

 

 

Переглядів: 923 | Додав: zapovidnuk1995 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 1
1 Дмитро  
0
Частина перша - шведи... Героям Слава!

Ім`я *:
Email *:
Код *:
Кам'янський ДІКЗ © 2024
Конструктор сайтів - uCoz