Кам'янський державний історико-культурний заповідник
Пт, 26.04.2024, 15:45
Меню сайту

Форма входу

Пошук

Календар
«  Вересень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Архів записів

Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 86

Наші друзі

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Календар свят
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Кам'янська районна державна адміністрація Міністерство культури України Управління культури Черкаської ОДА
Кам'янка 
Головна » 2013 » Вересень » 11 » КАМ’ЯНСЬКИЙ ЗАПОВІДНИК УСПІШНО ПРОВІВ ІСТОРИКО-ПІЗНАВАЛЬНІ ЧИТАННЯ
17:46
КАМ’ЯНСЬКИЙ ЗАПОВІДНИК УСПІШНО ПРОВІВ ІСТОРИКО-ПІЗНАВАЛЬНІ ЧИТАННЯ

        Згідно з міжнародним календарем ЮНЕСКО, 2 вересня весь світ відзначає закінчення Другої світової війни. У різних куточках земної кулі відбуваються різноманітні траурні, меморіальні, святкові й урочисті заходи, присвячені її героям, подіям, жертвам та результатам. Цього року, минуло вже 68 років з часу підписання Акту про капітуляцію Японії та, відповідно, припинення велелюдної трагедії. 

         Кам’янський заповідник, як генератор історичних та культурних дійств в районі, не міг залишитись осторонь від цієї дати. Тим паче, що завдяки місцевій баптиській церкві до Кам’янки завітав американський історик та публіцист Майк Еккерс, котрий досліджує проблематику Другої Світової війни. Саме він і став каталізатором організації місцевих історичних кадрів, котрі й провели разом з американським колегою невеличку науково-практичну конференцію.

         Звичайно, головною дійовою особою заходу був американський історик, тому його визначили останнім серед розповідаючих. "Фоном” до його виступу стали невеличкі дослідження учнів шкіл та наукових співробітників заповідника, котрі були підготовлені ще для краєзнавчої конференції і, як виявилось, були повторно успішно використані. Саме дійство проходило в історичному музеї Кам’янського державного історико-культурного заповідника.

         Вступне слово було надано пастору баптиської церкви "Свято Євангеліє” О.В.Клименку. Він зазначив, що незважаючи на військову тематику заходу, головним і спрямовуючим її змістом є забезпечення тихого, спокійного й мирного неба. Далі декілька слів мовив і завідуючий історичним музеєм Ю.Ю.Ляшко. Історик та краєзнавець Юрій Юрійович, означив загальні методи роботи, які проводить музей у сфері пошуку та збереження пам’яток часів радянсько-німецької війни, наголосив на великій пізнавально-виховній ролі інформації про героїчне минуле наших предків, підкреслив, що страхітливі події війни ніколи не будуть стерті з нашої пам’яті, що служитиме вагомим попередженням, задля уникнення подібного у майбутньому.

         Після цього розпочалась основна частина заходу. Учениця 10-Б класу Кам’янської ЗОШ № 1 Катерина Пілат окреслила певні аспекти проблематики блокади Ленінграду. Зокрема, вона наголосила на провині не лише німецького, а й радянського командування у смерті безневинних громадян, підтвердивши це достовірними фактами й аргументами, тощо. Учениця 7-го класу Кам’янської ЗОШ № 2 Юлія Стачук зачитала біографічно-дослідницьку роботу про героїчне минуле свого дідуся, учасника Великої вітчизняної війни. Бойовий і життєвий шлях уродженця с.Ребедайлівка, пілота-бомбардувальника І.Ф.Безпалого була темою виступу наукового співробітника музею О.С.Пушкіна та П.І.Чайковського Кам’янського державного історико-культурного заповідника О.А.Мушти. Насичена військова кар’єра пілота у різних регіонах світу привернула увагу і американського історика, тим паче, що бойовий шлях пілота частково переплітався із США – саме сюди літав герой дослідження по програмі ленд-лізу.

         Власне із аналізу роботи попередника і розпочав свій виступ Майк Еккерс. Йому було цікаво дізнатися і про бомбардування Берліну в 1941 р., і про американський відтинок життя Івана Федоровича, тощо. Продовжив історик уже своїм дослідженням. Взагалі, він спеціалізується на питанні відкриття ІІ-го фронту в Європі в ході Другої Світової війни. Однак, вивчає М.Еккерс й інші аспекти військових подій цього періоду. І, зважаючи на те, що він перебуває в Україні, науковець представив наступну тему: "Американські військово-повітряні сили в Україні в Другій Світовій війні.

         Коротка історична довідка. США вступили у війну після атаки Японії на військову базу у Перл-Харборі 7 грудня 1941 р. Невдовзі, нацистська Німеччина оголосила війну американцям, після чого вони стали одним із учасників Антигітлерівської коаліції. Оголошення війни Америці М.Еккерс називає вирішальною помилкою Адольфа Гітлера.

         Вже у 1943 р. американські авіасили бомбардували бомбардували німецькі території. Однак, для покращення цього процесу США бракувало авіабаз. Тому вони звернулися до СРСР з таким проханням (уявіть подібне прохання у часи Холодної війни). Відповідь була позитивною і в 1944 р. постали 3 авіабази у Полтаві, Миргороді та Пирятині. Загальна кількість американських військовослужбовців в Україні складала бл. 38 тис. чол. (і 12 жінок-медсестер).

         Майк Еккерс зазначив, що  радянські й американські військові чудово співпрацювали між собою, взаємопідтримували, допомагали. Крім цього, вони прекрасно проводили дозвілля: ставили вистави, співали, танцювали та ін. Про ніяку ворожість, яка наступила пізніше, уже у часи Холодної війни, не було і мови. Після закінчення війни, американські ВПС успішно відбули на Батьківшину, залишивши по собі не лише добру пам’ять, а і різні інфраструктурні об’єкти, які успішно функціонують і по цей день (зокрема, військове літовище у Миргороді).

         На завершення виступу М.Еккерс зазначив, що незважаючи на успіхи у дослідженні військової тематики, він усім бажає єдиного – щоб ніколи і ніде у світі не було війни.

         На пам’ять про перебуванні у Кам’янці та зважаючи на тематику конференції, Майк Еккерс подарував заповіднику американський прапор, який використовувався в ході Другої Світової війни. За що ми йому дуже-дуже вдячні.

         Присутні у залі музею учні середніх шкіл, краєзнавці, науковці, гості гучними оплесками проводжали американського історика, який подав таке змістовне дослідження, вселив у людей оптимізм та надихнув (надіємось) на нові звершення.

         Чекаємо на приїзд інших цікавих й талановитих людей, адже двері Кам’янського  державного історико-культурного заповідника для них завжди відкриті.

Переглядів: 899 | Додав: zapovidnuk1995 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Кам'янський ДІКЗ © 2024
Конструктор сайтів - uCoz