Кам'янський державний історико-культурний заповідник
Пт, 26.04.2024, 04:26
Меню сайту

Форма входу

Пошук

Календар
«  Листопад 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

Архів записів

Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 86

Наші друзі

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Календар свят
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Кам'янська районна державна адміністрація Міністерство культури України Управління культури Черкаської ОДА
Кам'янка 
Головна » 2013 » Листопад » 8 » ХІ ВІДКРИТИЙ ДИТЯЧИЙ МУЗИЧНИЙ КОНКУРС ПАМ’ЯТІ П.І.ЧАЙКОВСЬКОГО – ПЕРЕБІГ МУЗИЧНОГО ЗМАГАННЯ
01:41
ХІ ВІДКРИТИЙ ДИТЯЧИЙ МУЗИЧНИЙ КОНКУРС ПАМ’ЯТІ П.І.ЧАЙКОВСЬКОГО – ПЕРЕБІГ МУЗИЧНОГО ЗМАГАННЯ


     Вслід за вільним днем середи 6 листопада, наступив насичений різноманітними подіями та перипетіями день четверга 7 листопада. В даний відтинок часу (7 листопада) відбулося урочисте відкриття ХІ дитячого музичного конкурсу пам’яті П.І.Чайковського та безпосередньо саме, на жаль неповне, дитяче музичне змагання. 
Традиційно конкурс відкривали виступи почесних гостей свята. Директор Кам’янського державного історико-культурного заповідника Галина Михайлівна Таран привітала учасників конкурсу за сміливість та бажання  позмагатися, їх педагогів за невтомну працю та прагнення готувати все нових і нових юних музик. Саме конкурсанти, кількість яких щороку невтомно зростає, логічно слідують знаменитому вислову П.І.Чайковського: "Діти, музика і квіти є найбільшою окрасою нашого життя”. Фактично ці слова і є девізом конкурсу пам’яті П.І.Чайковського.  
   На конкурс завітала і добрий друг Кам’янського заповідника, багаторічний керівник культурних програм Росзарубіжцентру в Україні Людмила Володимирівна Чижова. Саме вона разом із В.І.Волковим та Кам’янським заповідником були ініціатором створення у не такому вже і близькому 2003 р. музичного дитячого конкурсу. Людмила Володимирівна на виключно позитивному шквалі емоцій згадала деякі моменти організації нашого конкурсу, наголосила на його суспільній значимості, підкреслила історико-патріархальну роль П.І.Чайковського в цьому процесі та ін. Взагалі, на її особисту думку, конкурс пам’яті П.І.Чайковського – це вже не суто музичне змагання, а щось набагато більше – такий собі регулярний, традиційний мистецький з’їзд, культурний подарунок Кам’янці, яку так обожнював композитор. Л.В.Чижова, яка зараз обіймає посаду виконавчого директора ради по дитячій книзі у Російському Фонді Культури, не могла прибути до нашого міста з порожніми руками. Кам’янському заповіднику вона привезла вибрані та раритетні видання творів О.С.Пушкіна.
    Не менш багатослівною, як кількісно, так і якісно, була і Леся Степанівна Олійник – співорганізатор конкурсу, його постійний член журі, митець і творець, людина, яка популяризує конкурс не менше, аніж сам Кам’янський заповідник. Леся Степанівна нагадала, що конкурс проводиться у дні смерті композитора, тому власне і носить назву "Пам’яті П.І.Чайковського”, тобто в ці листопадові дні юні музичні зірочки виконанням різноманітних творів згадують композитора. В цьому році, минає вже 120 років як не стало Петра Ілліча. Однак, на мінорних нотах Л.С.Олійник, звичайно, не зациклювалась. 
Генеральний секретар Національного Музичного комітету України Міжнародної Музичної Ради, як повністю звучать офіційні регалії Лесі Степанівни, зазначила, що дитячий конкурс пам’яті П.І.Чайковського уже став брендом, який знають як вітчизняні, так і закордонні музичні виконавці. Представила Л.С.Олійник і голову журі ХІ відкритого дитячого музичного конкурсу пам’яті П.І.Чайковського – Іринея Жука. Він є Заслуженим артистом України, Доктором музики, був професором і колишнім директором музичного факультету Університету Квінс, Кінгстон. Іриней  Жук, навіть перебуваючи далеко закордоном, завжди репрезентував та популяризував Україну та її музичну культуру. В склад журі ввійшла і рідна сестра Іринея – Люба Жук. Вона теж є Заслуженою артисткою України, обіймає посаду Доктора мистецтвознавства та професорську кафедру музичного факультету Університету Меꥳл в Монреалі. Дуже приємно і почесно, що наш конкурс "обслуговують” такі визначні люди. 
      Леся Степанівна Олійник також повідомила, що цьогоріч ХІ дитячий музичний конкурс пам’яті П.І.Чайковського носить в назві ще й присвяту – "100-річчю заснування Національної музичної академії України імені П.І.Чайковського”. Віковий ювілей вищого музичного закладу  столиці України є дуже важливою подією для музичної громадськості як України, так і Росії, адже консерваторія носить ім’я Петра Ілліча Чайковського, підкреслюючи постійний зв’язок композитора з такими йому рідними українськими просторами.
Не обійшлось, звичайно, і привітань від Російського центру науки та культури в Україні (Росспіробітництва) вустами його представниці Євгенії Авілкіної. Вона висловила глибоку вдячність до організаторів та учасників конкурсу й наголосила на всебічній його підтримці з боку Росспіробітництва. Кам’янському заповіднику почесна гостя передала художньо оформлену фотовиставку, присвячену 100-річчю з дня народження видатного російського композитора Дмитра Хреннікова. Ця виставка уже розмістилась в історичному музеї, так що запрошуємо, при нагоді, її відвідати. 
     Не виступала, однак отримала загальні вітання й овації ще один постійний учасник складу журі конкурсу, професор Національної музичної академії України імені П.І.Чайковського Ольга Дмитрівна Ліфоренко. Буквально нещодавно вона отримала почесне звання "Заслужений працівник культури України”. Саме з нагоди цієї події, гучними оплесками і привітав Ольгу Дмитрівну багатолюдний зал Дитячої музичної школи ім.П.І.Чайковського у Кам’яці, де відбувалось конкурсне змагання.
     Безперечно, звучали вітання для учасників конкурсу і від місцевої влади. Всі вони – голова районної ради Ю.М.Таран, в.о. міського голови В.І.Табурець, заступник голови Кам’янської райдержадміністрації Л.М.Шляхтова, начальник відділу освіти Кам’янської райдержадміністрації О.Г.Шамрай – бажали дітям наснаги, творчих звершень, щоб Кам’янка стала початком мистецького злету юних музичних майстрів. Сам же конкурс, за їх словами, був і залишається культурною перлиною нашого міста, прославляючи його не менше, аніж славні герої Кам’янки ХІХ, ХХ, ХХІ ст. 
    А далі розпочалось … віртуозна гра скрипалів, майстерне виконання піаністів, композиції Моцарта й Тіца, Гайдна й, звичайно, Чайковського. Юні й дуже юні, емоційні й невгамовні, красиві й шикарні, елегантні й такі музичні. І так весь день. Години творчої насолоди відчули всі гості конкурсного змагання. Але, на жаль, не всі конкурсанти зуміли  продемонструвати свої вміння. Банальний брак часу не дозволив цього зробити. Тому виступи старшої групи перенесено на наступний день.
Конкурсний же день четверга прикрасила значима мистецька подія – концерт В’ячеслава Грязнова, соліста Московської консерваторії, лауреата різноманітних міжнародних конкурсів. Повірте, це було просто щось неймовірне: магія пальців й долонь, творчої пам’яті й майстерності, незабутні композиції й мелодії, чарівне виконання, яке заворожувало, дивувало і притягувало до себе. Зал гудів і шаленів, підіймався і здригався, а В’ячеслав Грязнов лише сором’язливо і скромно посміхався. Напевно, це для нього просто приємно – приносити радість людям. Сподіваємось, що у хвилини гри піаніста всі думали лише про приємні миттєвості життя. Що ж конкурс не завершився, тому чекаємо не менш вражаючого продовження цього святкового музичного "бенкету”. 

Переглядів: 976 | Додав: zapovidnuk1995 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Кам'янський ДІКЗ © 2024
Конструктор сайтів - uCoz