Кам'янський державний історико-культурний заповідник
Пт, 26.04.2024, 00:17
Меню сайту

Форма входу

Пошук

Календар
«  Квітень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930

Архів записів

Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 86

Наші друзі

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Календар свят
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Кам'янська районна державна адміністрація Міністерство культури України Управління культури Черкаської ОДА
Кам'янка 
Головна » 2015 » Квітень » 8 » МАЙСТЕР-СЛОВОТВОРЕЦЬ
17:08
МАЙСТЕР-СЛОВОТВОРЕЦЬ

     7 квітня, в день великого християнського свята Благовіщення, до нашого міста завітав відомий український письменник Сергій Пантюк. Не зважаючи на похмуру й дощову погоду, свято у Кам’янці таки вдалося, адже неординарна цікава особистість, багатогранний майстер зачарував кам’янчан своїм вишуканим і розхристаним, дотепним і патріотичним словом. Сергій Пантюк – автор 11-ти поетичних збірок, двох романів, книги новел та науково-фантастичної повісті для дітей. Він також займається журналістикою, видавничою та громадською діяльністю.

       Народився С.Д.Пантюк у селищі з поетичною назвою Сокілець Дунаєвецького району Хмельницької області. Навчався на філологічному факультеті Кам’янець-Подільського педагогічного інституту. Завжди займав активну громадянську позицію: брав участь у студентському протесті «Революція на граніті», рухах «Україна без Кучми» та «За правду». Від Помаранчевої революції і до сьогодні Сергій Пантюк активіст Громадянської кампанії «Пора», організатор і постійний модератор спільноти Толока інтелектуальних комунікацій. Неодноразово письменник ставав лауреатом і дипломантом літературних конкурсів та фестивалів. Він переможець міжнародного літературного конкурсу «Гранослов» (1993), лауреат Всеукраїнського поетично-музичного фестивалю «Лір» (1995), премії ім. Якова Гальчевського «За подвижництво в державотворенні» (2007), Всеукраїнської літературної премії ім. Василя Симоненка (2014). Остання премія, яку отримав у Черкасах, особливо дорога письменнику, адже він закоханий у симоненківську поезію, охоче приїздить у Шевченків край, де зустрічається з шанувальниками своєї творчості.

       Немало небайдужих до рідної літератури кам’янчан завітали до історичного музею на творчий вечір Сергія Пантюка. Надзвичайно тепло усі присутні сприймали ліричну, іронічну, драматичну й енергетичну поезію, вишукану прозу. Неможливо залишатися байдужим до особливої манери читання автором своїх текстів, сповнених мовної незвичності. Невипадково одну зі своїх поетичних збірок С.Пантюк назвав «Мовизна». Поет не просто словотворець, він, як пише Іван Андрусяк, творить «енергетичні мовні згустки, які «заряжають» вірш – а відтак і його читача й слухача»: росінь, прозоринка, вітрокоником, поверхувати, бісокрут, пухнастик, розмотузивши, вмовчаних, мревинка, ангелівка, пожаду, котень, цілунково, зримились… Його мова багатобарвна і багатозвучна.

       Спілкування з письменником, знайомство зі сторінками його життя та творчості було неймовірно цікавим. Традиційно камерний ансамбль історико-культурного заповідника підніс гостеві музичний дарунок – «Танго» А.П’яцолли з кінофільму «Аромат жінки».

     «Я давно не мав такого теплого спілкування зі справжніми шанувальниками літератури, – написав у соціальній мережі Сергій Пантюк. Я давно не бачив дітей з такими живими очима. Це все – про Кам’янку, що на Черкащині поблизу Холодного Яру, де вчора виступав і вже почав мріяти виступити ще раз».

    Ми теж сподіваємось на нову зустріч з письменником, який, віриться, іще не раз побуває у Кам’янці й порадує нас новими книгами та щирим спілкуванням.

Переглядів: 683 | Додав: zapovidnuk1995 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Кам'янський ДІКЗ © 2024
Конструктор сайтів - uCoz