Кам'янський державний історико-культурний заповідник
Сб, 20.04.2024, 11:44
Меню сайту

Форма входу

Пошук

Календар
«  Травень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Архів записів

Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 86

Наші друзі

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Календар свят
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Кам'янська районна державна адміністрація Міністерство культури України Управління культури Черкаської ОДА
Кам'янка 
Головна » 2013 » Травень » 19 » НІЧ МУЗЕЇВ У КАМ’ЯНСЬКОМУ ЗАПОВІДНИКУ
01:06
НІЧ МУЗЕЇВ У КАМ’ЯНСЬКОМУ ЗАПОВІДНИКУ

     У Міжнародний день музеїв – 18 травня – Камянський державний історико-культурний заповідник долучився до всесвітньої акції в честь музейного свята. В музейних установах заповідника було проведено комплекс різноманітних урочистих заходів, які разом склали унікальне дійство – "Європейську ніч музеїв”.

         Свято розпочалось у стінах історичного музею. Тут була офіційно відкрито виставку Ольги Сокуренко – відомої черкаської художниці. Прекрасні картини реалістичного стилю порадували глядачів вишуканою майстерністю, яскравими барвами, красою зображеної природи. Чудові живописні твори передали свою палаючу позитивну енергетику та вишукану естетичну насолоду.

         Далі дійство перенеслось до літературно-меморіального музею О.С.Пушкіна та П.І.Чайковського. тут відбулась незвична, рольова, театралізована екскурсія. Кожну із залів музею представляли її колишні мешканці, володарі, гості. До присутніх глядачів, вустами наукових працівників музею, зверталася Катерина Миколаївна Давидова (Л.І.Туренко), розповідав про свої візити до Кам’янки О.С.Пушкін (Я.В.Архип’юк), згадувала про свою тяжку долю дружина декабриста, Олександра Іванівна Давидова (О.О.Ткаченко), ділився про перебування в місті і навколишніх населених пунктах Петро Ілліч Чайковський (О.А.Мушта), оповідала про композитора і його рідна сестра Олександра Іллівна Давидова (Т.П.Чупак) разом із своєю доброю подругою Наталією Плеською (Е.Г.Толстих). після власних розповідей всі учасники міні-вистави взяли участь у невеличкому концерті, на якому звучали гарні мелодії і пісні та читалися милозвучні вірші О.С.Пушкіна.

         Живописно-театральні заходи продовжила літературно-меморіальна композиція в честь П.І.Чайковського. Цей вечір проходив вже в історичному музеї. Учні Кам’янської ЗОШ № 1 розповідали про перипетії життя і перебування композитора в Кам’янці, читали чудові вірші в честь Петра Ілліча, згадували незабутні епізоди його біографії. Композицію прикрасила як завжди красива і приємна музика у виконанні камерного ансамблю заповідника.

         На цьому дійство не завершилося. Після невеличкого перепочинку у меморіальній кімнаті П.І.Чайковського в історичному музеї його наукові співробітники – Н.Пугач та Л.Висоцька – прочитали уривок з щоденника Маріанни Давидової – унікальної мемуарної пам’ятки, яка розповідає про повсякденний побут та життя у Кам’янці наприкінці ХІХ – на початку ХХ ст.

         На останок, завідуючий історичним музеєм Ю.Ю.Ляшко провів присутнім екскурсію музейними кімнатами. Крім ознайомленням з минувшиною краю, гості могли потримати у руках рушницю ХІХ ст., зброю і боєприпаси ХХ ст. А в кімнаті етнографії і побуту народна умільниця провела майстер-клас по вишивці.

         Комплекс заходів закінчився традиційним "шостимпитанням: на терасі історичного музею гості, музейні працівники, всі бажаючі разом провели святкове чаювання. Отож, дійство було урочисте закріплене.

         Радісні обличчя, жарти, сяючі очі – таким покидали "музейну ніч” його учасники і гості. Мета всесвітньої акції – поширення музейної спадщини – була успішно досягнута, а традиція ночі в музеї сподіватимемось продовжиться і в наступні роки.

Переглядів: 775 | Додав: zapovidnuk1995 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Кам'янський ДІКЗ © 2024
Конструктор сайтів - uCoz