Кам'янський державний історико-культурний заповідник
Пт, 26.04.2024, 06:09
Меню сайту

Форма входу

Пошук

Календар
«  Червень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Архів записів

Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 86

Наші друзі

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Календар свят
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Кам'янська районна державна адміністрація Міністерство культури України Управління культури Черкаської ОДА
Кам'янка 
Головна » 2014 » Червень » 23 » НОВА ХУДОЖНЬО-МУЗИЧНА ВИСТАВКА
21:53
НОВА ХУДОЖНЬО-МУЗИЧНА ВИСТАВКА

        В музеї О.С.Пушкіна та П.І.Чайковського відкрилась музично-живописна виставка “Пори року: музика, поезія, живопис”. В експозиції представлені репродукції з картин різних художників, присвячені фортепіанному циклу “Пори року” П.І.Чайковського. Цю виставку підготував заслужений працівник культури України В.І.Волков. Валерій Іванович відомий не тільки як прекрасний співак, композитор, а й чудовий художник. Його роботи експонуються в історичному музеї Кам’янського заповідника. Одна з цих картин, копія малюнка М.Давидової “Будинок управляючого Кам’янським маєтком”, представлена в меморіальній кімнаті П.І.Чайковського, інші художні твори – “Ноктюрн Ф.Шопена”, “Баркарола” (акварель), “Козачка” та портрет М.Шкаліберди – знаходяться у Картинній галереї заповідника.
          Виставка складається із репродукцій різних картин до 12 п’єс музичного циклу “Пори року” з епіграфами російських поетів. Крім цього, експозиція вміщує нотні уривки кожного із цих музичних творів, названих в честь всіх місяців року. “Пори року” – це своєрідний музичний щоденник композитора, в якому відображені любі його серцю епізоди життя, зустрічі, картини природи. Видавець популярного журналу “Нувеліст” Н.М.Бернард звернувся до П.І.Чайковського з проханням написати 12 п’єс (за кількістю місяців у році) спеціально для щомісячного опублікування їх у журналі впродовж 1876 року.
Коли п’єси були вже написані й послані до наукового журналу, Бернард, прагнучи полегшити сприйняття музики, дав їй поетичне тлумачення у вигляді віршованих епіграфів з віршів російських поетів. Композитор не заперечував і з часу публікації вони стали невід’ємною частиною циклу.
       Дванадцять п’єс створено композитором як послідовний ряд картин природи, побуту, які підпорядковані природному кругообігу тепла, холоду, розквіту та занепаду (зів’янення). Всі ці картини відрізняються мелодійною виразністю. В художньому циклі описано багато аспектів людського життя: народні гуляння (“Масленница”), праця людей (“Песня косаря”, “Жатва”), життя поміщиків (“Охота”). Останній із зазначених музичний твір Петро Ілліч написав на терені нашого району в с.Вербівка у вересні 1876 р. Можливо, це сталося під враженням полювань, котрі часто влаштовували чоловіки сімейства Давидових, в яких нерідко брав участь і сам композитор.
         В підготовлених В.І.Волковим репродукціях також показані міста, села, окремі садиби, веселі і трагічні періоди життя, які, переплітаючись, роблять твори ще більше реалістичними. Зазначимо, що мотиви власне для п’єс Петро Ілліч знаходив у реальному житті.
       Запрошуємо всіх бажаючих відвідати наш музей і вищеописану художньо-музичну виставку.



 

Переглядів: 692 | Додав: zapovidnuk1995 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Кам'янський ДІКЗ © 2024
Конструктор сайтів - uCoz