Кам'янський державний історико-культурний заповідник
Пт, 26.04.2024, 22:42
Меню сайту

Форма входу

Пошук

Календар
«  Березень 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Архів записів

Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 86

Наші друзі

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Календар свят
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Кам'янська районна державна адміністрація Міністерство культури України Управління культури Черкаської ОДА
Кам'янка 
Головна » 2016 » Березень » 16 » ПРЕЗЕНТОВАНА КНИГА ПРО ВИДАТНИХ ЖІНОК КАМ’ЯНСЬКОГО КРАЮ
17:42
ПРЕЗЕНТОВАНА КНИГА ПРО ВИДАТНИХ ЖІНОК КАМ’ЯНСЬКОГО КРАЮ

    Похмурий весняний день 15 березня подарував кам’янчанам чергову теплу святкову подію. В історичному музеї Кам’янського державного історико-культурного заповідника відбулась офіційна презентація книги біографічних нарисів про видатних жінок Кам’янки та сіл району. Книга має чудову промовисту назву – “НЕЗБАГНЕННА.ЗЕМНА.ГЕРОЇЧНА”.
    Ідею написання книги подав краєзнавець, перший директор Кам’янського заповідника Валерій Володимирович Бабенко. Цей задум підтримав І.Г.Кивгила, який став відповідальним за випуск книги. До фінансування даного проекту долучилися спонсори й меценати, зокрема: І.Г.Кивгила, Є.С.Довгошея, В.Т.Верес, В.І.Гецько, Ю.Ю.Москалик, В.І. Бандура, В.А.Герасименко, В.В.Парамонов, К.В.Шестопал. Майже весь тягар щодо змістового наповнення книги взяли на себе наукові співробітники заповідника. В результаті клопіткої, більше аніж місячної, натхненної роботи з’явилось таке прекрасне краєзнавче надбання.
    Книга “Незбагненна. Земна. Героїчна” поділена на 6 тематичних розділів. Кожен із них вміщує певну кількість біографічних нарисів про жінок нашого краю. Всі тематичні розділи книги мають власні назви. 
    До першого розділу “Колиска пам’яті жіночих доль ” увійшли нариси про жінок, які впливали на хід історії нашого краю в ХІХ – на початку ХХ століть. Передусім – це жінки роду Давидових, декабристка Марія Волконська,  відважна козачка Холодного Яру Євдокія Темна. Другий розділ “Кам’янчанки на перехрестях війни ” розкриває перипетії доль партизанок-підпільниць Людмили Борисової, Галини Кудрі, Людмили Любимової та матері-героїні Х.В.Іскри, що втратила  на війні 5 синів. Третій розділ “Штрихи до життєпису жінок-трудівниць” знайомить читача з трудовим подвигом працівниць машинобудівного заводу та колгоспниць: С.А. Казарцевої, А.Д.Дем’янчук, Н.Г.Зленко, Д.М.Іванченко, П.Г.Надежди, Т.П.Кравченко, М.С.Гуржій. Четверта тематична частина “Сильна і слабка – чарівна жінка” інформує про долю видатних жінок-керівників – Н.М.Прокопової та Л.М.Тетьори. У п’ятому розділі “Покликання душі” мова йде про педагогів, наставників, мудрих і відданих дітям жінок Д.Г.Дудник, О.М.Руденко, В.А. Македонську, Р.В.Шульгіну, Л.І.Бондаренко, К.М.Чалу, а також про заслуженого лікаря України Л.О. Мироненко. Завершує книгу шостий розділ “Осяяні красою і талантом”, присвячений працівникам галузі культури і мистецтва М.А.Шкаліберді, Л.О.Бондаренко, Г.М.Таран, К.Л.Бабенко, Т.С.Кравченко, Г.А.Мальованій, А.Ф.Хідченко, О.С.Доленко, О.М. Отнякіній-Бердник та Т.П.Чупак.
    Під час презентації виступали автори й героїні нової книги: Г.М.Таран, М.В.Бабенко, В.А.Македонська, К.М.Чала, О.М.Отнякіна-Бердник та ін. Всі вони розповідали про особливості своєї професії, ділились спогадами про персонажів книги, які не дожили до сьогодні, висловлювали щиру вдячність організаторам та ініціаторам написання презентованого видання. Про всіх співучасників проекту, які долучились до видання книги, розповів відповідальний за випуск І.Г.Кивгила. Підприємець, депутат районної ради наголосив, що дане видання не розраховане на отримання прибутку, тому всі кошти від реалізації продукції будуть спрямовані на видання інших книг, присвячених відомим людям  рідного краю.
    В ході презентації звучала жива музика у виконанні камерного ансамблю заповідника, учасника якого долучились до написання книги, співала пісні одна з героїнь вечора Таміла Чупак. Це додало прекрасної натхненної аури заходу. 
         Нові книги були передані представникам відділу освіти та районної бібліотечної системи для розповсюдження по школах та читальнях міста і району. Звичайно  ж,  по примірнику отримали автори і героїні книги. Всі інші екземпляри будуть реалізовуватись у музеях Кам’янського заповідника.
    Жінка – берегиня роду людського, мати, господиня, трудівниця. У всі часи вона була і залишається прикладом відданості, чесності, любові. Таких чарівних Богинь безліч. Не виняток у цьому контексті й Кам’янка та околиці. З багатьма з них ви можете познайомитись у новій книзі “НЕЗБАГНЕННА.ЗЕМНА.ГЕРОЇЧНА”. Ми всі маємо знати імена наших славних землячок. Ви ж, любі жінки, кохайте, радійте, будьте завжди усміхненими та потрібними. І про чоловіків не забувайте, адже саме вони були ініціаторами створення книги, присвяченої Вам, та втілили свої мрії в життя.

Переглядів: 834 | Додав: zapovidnuk1995 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Кам'янський ДІКЗ © 2024
Конструктор сайтів - uCoz