Кам'янський державний історико-культурний заповідник
Сб, 27.04.2024, 04:32
Меню сайту

Форма входу

Пошук

Календар
«  Квітень 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

Архів записів

Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 86

Наші друзі

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Календар свят
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Кам'янська районна державна адміністрація Міністерство культури України Управління культури Черкаської ОДА
Кам'янка 
Головна » 2016 » Квітень » 28 » ПРЕЗЕНТОВАНО ВИСТАВКУ ПРО ПАВОДОК У КАМ’ЯНЦІ 1980 Р.
17:17
ПРЕЗЕНТОВАНО ВИСТАВКУ ПРО ПАВОДОК У КАМ’ЯНЦІ 1980 Р.

      В музеї О.С.Пушкіна і П.І.Чайковського відбулось представлення нової фотовиставки. Експозиція присвячена подіям міні-катаклізму в Кам’янці – паводку навесні 1980 р. Захід відвідали учні 7-их класів Кам’янської ЗОШ   № 2 та школярі Тимошівської ЗОШ. Автор і ведучий дійства – завідуючий музеєм Олександр Мушта.

     Діти дізнались про перипетії подій наводнення у місті, зрозуміли причини цього природного процесу, прослухали інформацію про хід вирішення проблеми тощо. Під час заходу учні охоче ставили свої питання, були зацікавлені розповіддю ведучого, вникали у пізнання суті фактів.

       Головною причиною паводку у Кам’янці на поч. квітня 1980 р. було масове танення великої кількості снігу, який випав наприкінці березня-місяця. Через різке надмірне підвищення температури повітря по місту почались великі водотоки. Як наслідок, вода покрила лід на Тясмині й розтеклась у прибережні райони. Звичайно, найбільше постраждали низинні території, особливо мікрорайон “Чмижина”. Були затоплені хати, сараї, інші господарські будівлі, загинули домашні тварини. Кілька днів люди пересувались на човнах, жили на горищах разом із тваринами.

   Підняття рівня Тясмину, лід який тут накопичився загрожував центральному мосту. Тому, зважаючи на це, і заради усунення наводнення були вжиті рішучі заходи. Швидко можна було вирішити проблему піднявши металеві заставки на дамбі спиртзаводу. Але в їх різьбах накопичився лід, їх підняли лише трішки,  тим паче, якщо підняли б повністю – затопили 3 села Смілянського району. Тому було погоджено піти на радикальні міри – підрив льоду на річці. Зі Сміли прибули сапери, котрі підірвали кригу в різних місцях, внаслідок чого штучно зробився льодохід. Вода з кригою пішла за течією і затоплені райони були звільнені з полону. Однак, під час цього льодоходу велика крижина пошкодила заставки, що зумовило часткове, а згодом і повне виведення їх з ладу.

    Депутатська комісія робила спеціальний огляд пошкоджених паводком дворів, після чого подала звіт до райвиконкому. Завдані домогосподарствам збитки покривали страхові кампанії, підприємства, міська влада.

    Останні кілька десятиліть засніжені зими були для нас рідкістю. Однак, хтозна, що приготує нам матінка-природа вже завтра. Все ще може бути, в тому числі й засніжені зими, й ми маємо не допустити повторення весни  1980 р. (більш детально про цю подію читайте у наступному номері газети “Трудова слава”, на сайті заповідника kammuz.ucoz.ua ).

    Запрошуємо всіх бажаючих відвідати фотовиставку “Паводок у Кам’янці 1980 р.: хроніка подій”. Впевненні, Ви відкриєте для себе чимало цікавих фактів і моментів.

Переглядів: 649 | Додав: zapovidnuk1995 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Кам'янський ДІКЗ © 2024
Конструктор сайтів - uCoz