Кам'янський державний історико-культурний заповідник
Пт, 26.04.2024, 15:46
Меню сайту

Форма входу

Пошук

Календар
«  Березень 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Архів записів

Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 86

Наші друзі

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Календар свят
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Кам'янська районна державна адміністрація Міністерство культури України Управління культури Черкаської ОДА
Кам'янка 
Головна » 2017 » Березень » 17 » Проведені тематичні заходи, присвячені життю і творчості Ліни Костенко
22:12
Проведені тематичні заходи, присвячені життю і творчості Ліни Костенко

   17 березня, напередодні особливого для всієї України дня – народження Ліни Костенко – в еколого-економічному ліцеї та літературно-меморіальному музеї О.С.Пушкіна та П.І.Чайковського відбулись тематичні заняття «Поет для епох», присвячені видатній українській поетесі.

     Її творчий шлях – визначне явище не лише в українській, а й у всій світовій літературі. Найбільш улюблена читачами поетеса, щира, правдива, що ніколи не пристосовувалась, не схиляла голови ні перед цензорами, ні перед ідеологами, а своїм поетичним словом завжди намагалася пробудити людську гідність, достукатися до розуму, пропекти байдужу свідомість, прагнучи краси, досконалості, людяності.

…і якби на те моя воля,

Написала б я скрізь курсивами:

«Так багато на світі горя,

люди, будьте взаємно красивими».

 

    Заступник з наукової роботи Кам’янського державного історико-культурного заповідника Таміла Чупак познайомила ліцеїстів та учнів ЗОШ №2 з найяскравішими сторінками життя і творчості Ліни Костенко, а також виконала кілька власних пісень та романсів на сл. поетеси: Між іншим», «Очима ти сказав мені «люблю», «Страшні слова…»

  Справжній поет завжди поділяє долю свого народу. Усе талановите міцно тримається національного. Відірваний від України на 10 років Т.Шевченко, вжившись у чужомовне середовище, не полишає писати рідною мовою на рідні теми. Те ж саме можна говорити й про І.Франка, що писав багато польською, німецькою, а також про Л.Українку, М.Коцюбинського… Величезними гонорарами не вдалося заманити на петербурзьку сцену Марію Заньковецьку. А Ліна Костенко – лиш «інструмент, в якому плачуть сни мого народу», і те, що її непокоїть – «це і є, напевно, Україна». Завдяки своїй надприродній проникливості, що є характерною для людей геніальних, вона наближена до істини, має абсолютний слух до «голосу віків». Ліна Костенко – Поет у найповнішому, справжньому розумінні цього слова.

Все повторялось: і краса, й потворність.

Усе було: асфальти й спориші.

Поезія – це завжди неповторність,

якийсь безсмертний дотик до душі.

 

    У день народження поетеси не одне щире українське серце звернеться до Бога з молитвою-проханням подарувати Ліні Василівні здоров’я нерозхлюпного, натхнення непроминущого, слів незлинялих на довгі-довгі роки життя! Бо вона для нас – совість нації і гордість України!

Митцю не треба нагород,

Його судьба нагородила,

Коли в людини є народ,

Тоді вона уже людина.

 

 

 

 

Переглядів: 479 | Додав: zapovidnuk1995 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Кам'янський ДІКЗ © 2024
Конструктор сайтів - uCoz