Кам'янський державний історико-культурний заповідник
Пт, 19.04.2024, 15:29
Меню сайту

Форма входу

Пошук

Календар
«  Січень 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Архів записів

Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 86

Наші друзі

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Календар свят
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Кам'янська районна державна адміністрація Міністерство культури України Управління культури Черкаської ОДА
Кам'янка 
Головна » 2020 » Січень » 23 » Проведено тематичне заняття пам’яті Володимира Івасюка
15:23
Проведено тематичне заняття пам’яті Володимира Івасюка

  У літературно-меморіальному музеї О.С.Пушкіна і П.І.Чайковського відбувся навчальний захід “Смертельний талант”, присвячений життю і творчості видатного українського музиканта, композитора, співака Володимира Івасюка. Дійство було проведено для учнів 11-х класів Кам’янської ЗОШ № 2. Автор заняття – Олександр Мушта.

    Володимир Івасюк прожив усього лише 30 років (1949 – 1979). Однак за цей час він створив стільки, скільки не під силу й кільком авторам за більший відлік часу. 107 пісень, 53 інструментальні твори, пєси для скрипки та фортепіано, музика для двох вистав та багато іншого. Його безсмертні хіти й нині постійно звучать у різноманітних конкурсах та відборах, при чому пісні композитора часто називають народними, відомими широкому загалу населення. Саме про особливості життєдіяльності В.Івасюка і йшлося у даному тематичному занятті.

   Діти дізнались, що Володимир Івасюк ще змалечку був у вирі музики. Родом він із Буковини, де мальовнича природа і надихнула його у світ творчості. Вже з дитинства він навчався у музичні школі по класі скрипки, згодом – на фортепіано, а ще пізніше Володя чудово грав на флейті, гітарі, альті. У 15 літ він вже написав свої перші пісні, згодом організовує в школі вокально-інстурментальний хор, який перемагає на республіканських змаганням. Потім В.Івасюк створює окремий робітничий хор на заводі в Чернівцях, де він тимчасово працював. Із 1967 р., коли він став навчатись у Чернівецькому медінституті, його сходження до музичного Олімпу набуло дуже швидкого розмаху.

     Написані тут невдовзі пісні Червона рута та Водограй перемогли на всіх можливих державних та окремих міжнародних конкурсах. Згодом, вже перебуваючи на навчаючись з 1972 р. у Львові Володимир Івасюк продовжив торувати обраний шлях музичної карєри. Пісні У долі своя весна, Балада про скрипку знову перемагають на різних конкурсах, а інші численні шлягери переспівують різні виконавці. Вже в 27 років він був відомий не лише в Україні, а й далеко за її межами.

   Звісно, людина, яка поширювала українські національні цінності, протиставляючи таким чином навязливу пропаганду Єдиного радянського народу, була неугодна комуністичному режиму. В.Івасюк таємничо зник 24 квітня 1979 р., і лише через місяць був знайдений у під Львовом у лісі нібито повішеним. Відносно нещодавно, у 2015 р., Генеральна прокуратура України офіційно повідомила, що Володимира Івасюка було вбито агентами КДБ. Похований митець на Личаківському цвинтарі у Львові.

    В.Івасюк своєю творчістю підняв із забуття українську естрадну пісню. Розвиток цього процесу набув таких масштабів, що не зважаючи на всілякі заборони і перепони, імпульси від діяльності славетного автора й досі помітні в українському музичному просторі. Тож не забуваємо наших визначних культурних діячів, які своєї натхненною працею пропагували національні цінності, сприяючи таким чином становленню нашої державності. Володимир Івасюк, в цьому контексті, займає чільне місце серед українських культурних діячів ХХ ст.

Переглядів: 476 | Додав: zapovidnuk1995 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Кам'янський ДІКЗ © 2024
Конструктор сайтів - uCoz