Кам'янський державний історико-культурний заповідник
Пт, 26.04.2024, 00:51
Меню сайту

Форма входу

Пошук

Календар
«  Листопад 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930

Архів записів

Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 86

Наші друзі

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Календар свят
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Кам'янська районна державна адміністрація Міністерство культури України Управління культури Черкаської ОДА
Кам'янка 
Головна » 2018 » Листопад » 9 » Стартував XVI-ий Всеукраїнський дитячий музичний конкурс, пам’яті П.І.Чайковського
20:57
Стартував XVI-ий Всеукраїнський дитячий музичний конкурс, пам’яті П.І.Чайковського

      Завершується перша декада листопада, що сповіщає для кам’янчан приємну звістку – у місті починається традиційний дитячий конкурс юних музикантів. Ціього року мистецьке змагання проходить впродовж 9 – 11 листопада.

      Специфіка І-го конкурсного дня не змінилась. Гості з різних куточків України, що з’їхались до Камянки, знайомились з містом та його принадами. Зокрема, для конкурсантів були проведені ознайомчі екскурсії по музею Пушкіна і Чайковського та історичному музею. Крім цього, вже з ранку і по обіді піаністи і скрипалі (під уважним контролем вчителів) проводили репетиції за роялем головного актового залу музичної школи, де власне і проводитиметься конкурс.

      Увінчав перший ознайомчий день чудове мистецьке дійство з цільовим спрямуванням на приїжджих учасників – літературно-музична композиція за участі камерного ансамблю Камянського заповідника. Тема вечора була відповідною – музична творчість та життєва доля видатного українського композитора, фундатора національного музичного мистецтва Миколи Лисенка. В ході даного заходу діти і педагоги дізнались біографічну стежину Миколи Віталійовича, його світогляд і вподобання, обставини, за яких він поринув до свого   покликання – композиторська діяльність.

     З вуст ведучих заходу – Т.Чупак і О.Мушти – гості зрозуміли чому Лисенка називали "Шевченком у музиці” – на слова "Кобзаря” композитор написав 87 творів різних форм і жанрів. Щороку, також, Лисенко урочисто влаштовував святкові концерти та інші заходи, в честь великого українського пророка. Поїздка ж на могилу Тараса була родинною традицією Лисенків.

Цікаво було з’ясувати творчий розвиток композитора, особливості його музичної кар’єри, події особистого життя. Гармонійне поєднання розповіді, музики, спогадів дозволило заглибитись у ту давню епоху, проникнутись її настроями, зрозуміти вчинки і дії героя композиції.

     Зважаючи на жорсткі умови заборон і переслідувань, бідності українських професійних музичних кадрів, відсутності в Україні музичних навчальних закладів, титанічна праця Лисенка по підняттю українського музичного мистецтва на новий європейський щабель, що багато в чому базувалось на власному ентузіазмові композитора, заслуговує бути названою визначною, неймовірною та неперевершеною. Микола Лисенко, свідомо відмовившись від утіх елітарного благополуччя, віддав себе усього служінню українському музичному мистецтву, піднявши його рівень до таких висот, нижче якого воно вже не має морального права опускатися. Таких справжніх героїв, борців, велетів пісні і слова ми маємо знати, пам’ятати і вшановувати.

Різні музичні твори авторства М.Лисенка – "Елегія”, "Елегія пам’яті Тараса Шевченка”, "Баркарола” – у виконанні камерного ансамблю заповідника прекрасили дійство, наповнивши зал історичного музею Багатством всіх часів – Її величністю Музикою.

     Втомлені, але в той же час задоволені очі конкурсантів свідчать про чудовий зачин І-го конкурсного дня. Після перепочинку у гостинних оселях камянчан (які прийняли до себе приїжджих людей) на дітлахів (та педагогів) чекає насичений суботній день музичного змагання. Бажаємо їм усіх успіхів. Як то кажуть “Ні струни, ні смичка!” Удачі!

 

Переглядів: 567 | Додав: zapovidnuk1995 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Кам'янський ДІКЗ © 2024
Конструктор сайтів - uCoz