Кам'янський державний історико-культурний заповідник
Пт, 26.04.2024, 03:24
Меню сайту

Форма входу

Пошук

Календар
«  Травень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Архів записів

Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 86

Наші друзі

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Календар свят
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Кам'янська районна державна адміністрація Міністерство культури України Управління культури Черкаської ОДА
Кам'янка 
Головна » 2015 » Травень » 20 » СВЯТКОВИЙ КОНЦЕРТ КИЇВСЬКИХ МУЗИКАНТІВ НА ЧЕСТЬ 175-РІЧЧЯ П.І.ЧАЙКОВСЬКОГО
17:04
СВЯТКОВИЙ КОНЦЕРТ КИЇВСЬКИХ МУЗИКАНТІВ НА ЧЕСТЬ 175-РІЧЧЯ П.І.ЧАЙКОВСЬКОГО

        Музична еліта  України  продовжує вшановувати П.І.Чайковського з нагоди  його 175- літнього ювілею. Саме тому увага музикантів прикута до Кам’янки,  яку  впродовж майже трьох десятиліть відвідував композитор,  де знаходив спокій, рівновагу, натхнення  і черпав життєдайну енергію. 19 травня 2015 року в музеї О.С.Пушкіна і П.І.Чайковського відбувся концерт студентів та викладача кафедри скрипки Національної Музичної Академії ім. П.І.Чайковського,  відомої  солістки  Національного камерного ансамблю «Київські солісти», лауреата багатьох Національних і Міжнародних музичних конкурсів, лідера камерного ансамблю «АРТЕХАТТА» Мирослави  Которович.

      Донька, продовжувач династії  легендарного скрипаля і диригента, народного артиста України, лауреата Державної премії ім. Тараса Шевченка, одного із засновників сучасної української скрипкової школи  Богодара Которовича й  арфістки Наталії Кметь отримала хорошу музичну освіту і виступає в  кращих концертних залах світу. Вона  багато років співпрацює з колективом відомого скрипаля, лауреата Міжнародного конкурсу ім. Гідона Кремера, виступає не лише з Національним ансамблем солістів «Київська камерата»,  а й Національним заслуженим академічним симфонічним оркестром України, Національним заслуженим симфонічним оркестром телерадіокомпанії України та іншими провідними колективами країни.  Грати   у Зеленому  будиночку для неї та її вихованців велика честь і відповідальність, адже будиночок пам’ятає звуки роялю і фортепіано, клавіш яких торкався композитор, тут  панує незвичайна, неймовірно позитивна аура і витає дух музики Петра Ілліча, музей повниться  щирими прихильниками таланту генія.

      Відкрив концерт вихованець талановитого педагога дитячої музичної    школи ім. П.І.Чайковського  Н.М. Лиходід  - Олексій Лук’янець, лауреат Всеукраїнських конкурсів пам’яті композитора у Кам’янці. По - особливому  звучав у його виконанні «Сентиментальний  вальс». А бути першому завжди складно. Та Олексій гарно виконав твір Чайковського і показав можливості роялю.  Тоді Мирослава запропонувала  гостям музею з Кам’янки, Канева, Харкова  перенестися в ті далекі  часи перебування  Чайковського у  нашому чудовому місті, уявити, що всі знаходяться в аристократичному салоні, де звучить вишукана класична музика.  І полилася музика у виконанні вихованок Мирослави, студенток Національної Музичної Академії ім. П.І.Чайковського. Юлія Гончарова  з м. Старобільськ Луганської області  натхненно виконала  Адажіо й Алегро з Другої Сонати для скрипки соло, Й.С.Баха, незабутнє враження  справила гра Аліни Кузнецової із  Луганська, у виконанні якої прозвучали ІІ і ІІІ частина Концерту для скрипки № 1 Генріка Венявського,    коцертмейстер    Академії Наталія Строчан. Запально  звучав твір «Буре і Жига» з    ІІІ Партити для скрипки   соло  Баха у виконанні Катерини Рябової з Києва. Неперевершеною була  і Дарія Тарасова з  м. Комсомольськ Полтавської області, яка подарувала слухачам у своєму  виконанні І частину Концерту для скрипки № 5 В.Моцарта та « Віденське Каприччіо» Крейслера. І яке ж потрясіння викликав камерний ансамбль  «АРТЕХАТТА». Один за одним виконувалися твори Чайковського «Білі ночі». Травень»,  «Підсніжник». Квітень», «Пісня косаря». Липень», написана у Кам’янці, «Баркарола». Червень» із циклу «Пори року». Торкатися музики Чайковського – підкреслила Мирослава – то  святе. Виконання його музики – то стан душі. На завершення звучав «Гуцульський танець» із фільму С. Параджанова  «Тіні забутих предків» та «Мелодія»  Мирослава Скорика, які ідентифікували бессмертну національну музику.

      Т.П. Чупак провела для гостей також незабутню екскурсію по експозиції музею О.С.Пушкіна і П.І.Чайковського. Гості  та артисти ще довго залишалися під враженням почутого і побаченого і роз’їжджалися з надією на зустріч у цьому святому для них місці.

Переглядів: 629 | Додав: zapovidnuk1995 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Кам'янський ДІКЗ © 2024
Конструктор сайтів - uCoz