Кам'янський державний історико-культурний заповідник
Ср, 08.05.2024, 01:57
Меню сайту

Форма входу

Пошук

Календар
«  Жовтень 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Архів записів

Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 86

Наші друзі

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Календар свят
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Кам'янська районна державна адміністрація Міністерство культури України Управління культури Черкаської ОДА
Кам'янка 
Головна » 2020 » Жовтень » 30 » Три мелодії Віталія Дахівника
19:02
Три мелодії Віталія Дахівника

В історичному музеї Кам`янського державного історико-культурного заповідника 11 липня відкрилася виставка скульптура Віталія Дахівника, широко відчинивши двері для кам`янчан і гостей міста впродовж наступних двох місяців. «Три мелодії» – таку назву має виставка. «Назва знайшлася сама собою, – розповідає автор, – «Три мелодії– весела, журлива та лірична співана поезія – це пластичні алегоричні фігури, створені пелюстками лілей, які, єднаючи правий і лівий береги Славути-Дніпра, прилетіли з Золотоніщини творити музику, надихаючись чарівною Кам`янкою».

Ім`я Віталія Дахівника вже відоме в нас у Кам`янці. У вересні 2019 р. він взяв участь у мистецькому фестивалі «Кам`янська земля – край славетних героїв», складовою частиною якого став Всеукраїнський симпозіум скульпторів, де митець втілив у камені узагальнено-закодований образ козака Мамая. Скульптура називається «Ментальні трансформації з елементами інтерактивну» або «Кам`янський Мамай» і прикрашає центральний вхід до історичного музею.

Липнева виставка митця – це пластичні роздуми автора про Мистецтво і Красу. «Філософи стародавньої Греції порівнювали красу з Істиною, я ж тотожню її з Добротою. Мистецтво в моєму розумінні – це творчий експеримент, наслідком якого є пропозиція новітнього художнього образу, що відкриває нові горизонти чуттєвості та комунікації», – розмірковує автор. Динамічно-емоційна експозиція, створена руками самого автора, демонструє глибокі філософські роздуми митця й оригінальні пластичні форми їх втілення

Експозиція Віталія Дахівника в історичному музеї окреслена двома лініями. Першу автор називає «Три мелодії», де царює чисте мистецтво, що оспівує радість буття. Друга лінія – тематична, в якій художник робить зліпок часу в режимі он - лайн, оспівує подвиг героїв – солдат, захисників батьківщини.

Продовження експозиції скульптора виходить за рамки музею і розгортається в унікальній пам`ятці нашого міста, у гроті. Таким феєрично- освітленим і художньо прикрашеним, як зараз, кам`янський грот ще не був ніколи. Філософські роздуми про красу, які відтворені в скульптурах автора, промовляють художніми жестами до глядача. Вони заставляють зупинитися, поринути у мрії, забутися на деякий час і злетіти подумки у космічні далі. А музика Кароля Шимановського, яка супроводжує перегляд експозиції, заповнює купол гроту ніжними звуками і заворожує глядача мов птаха Фенікс, заставляючи повертатися до гроту не один раз.

У теплій, душевній атмосфері пройшло відкриття виставки. Автор багато розповідав, спілкувався з глядачами і приймав вітання. А вітали Віталія Дахівника і директор заповідника Галина Таран, і мер міста Володимир Тірон, і, і член спілки письменників України, поетеса Катерина Вербівська, і співвласник господарства «Агро Плюс 2006» Томас Бруннер, і просто відвідувачі виставки. Приємним сюрпризом для скульптора стало музичне вітання камерного хору «Кам`янка», який виконав фрагменти з творів П.І. Чайковського, 180-ту річницю з дня народження якого в цьому році відзначає музична спільнота світу. Віталій Дахівник та організатори виставки висловлюють велику вдячність представнику ТОВ «Олімп» Віталію Архип’юку, підприємцям Аллі Халудровій, Ігорю Кивгилі, Олександру Василенку, Віктору Бандурі за сприяння в організації заходу.

Виставка члена національної спілки художників України Віталія Борисовича Дахівника в Кам`янському історико - культурному заповіднику розкриває перед глядачем нові грані українського модерну, підносить художній рівень самого заповідника, вирізняючи його своєю оригінальністю. Виставка працюватиме ціле літо і з задоволенням прийматиме кам`янчан і гостей нашого міста. Приємного перегляду.

Алла Єфремцева, науковий співробітник відділу охорони пам’яток історії і культури Кам’янського державного історико-культурного заповідника

Прикріплення: Картинка 1 · Картинка 2
Переглядів: 271 | Додав: zapovidnuk1995 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Кам'янський ДІКЗ © 2024
Конструктор сайтів - uCoz