Кам'янський державний історико-культурний заповідник
Сб, 27.04.2024, 06:59
Меню сайту

Форма входу

Пошук

Календар
«  Жовтень 2019  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Архів записів

Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 86

Наші друзі

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Календар свят
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Кам'янська районна державна адміністрація Міністерство культури України Управління культури Черкаської ОДА
Кам'янка 
Головна » 2019 » Жовтень » 4 » У Кам'янському заповіднику відбулась презентація українських музикознавчих та етнографічних видань
16:10
У Кам'янському заповіднику відбулась презентація українських музикознавчих та етнографічних видань

    В історичному музеї Кам'янського заповідника проведено черговий мистецький захід. В рамках XVII-го Міжнародного мистецького фестивалю «Осінь з музикою Кароля Шимановського», який традиційно проходить у Кропивницькому – Кам’янці – Тимошівці, відбулася презентація одразу трьох книг, пов’язаних із висвітленням фрагментів життєвого і творчого шляху видатного польського композитора-земляка Кароля Шимановського.

  Це перш за все – колективна 660-сторінкова монографія “Шимановські, Блюменфельди, Нейгаузи: музичні родини на перехресті культур”, в якій зібрано статі та дослідження вітчизняних музикантів, краєзнавців, науковців, а також зарубіжних спеціалістів. Презентація відбулася в день, коли світова музична спільнота відзначала 137-му річницю від дня народження митця. Монографія побачила світ за підтримки Українського культурного фонду та завдяки титанічній праці Олександра Полячка, директора Кропивницького музею музичної культури ім. Кароля Шимановського, незмінного керівника фестивалю та засновникові й голови об'єднання поляків Кропивницького “Полонія”. До книги ввійшли розділи: “Навколо родинного гнізда”, “Блюменфельди: спрага музики”, “Кароль Шимановський і його мала батьківщина,” “Генріх Нейгауз: родина, учні, традиції”, “Додатки”, “Бібліографія”, “Покажчик імен”, “Відомості про авторів” тощо. Безумовно, Академічне видання представлятиме великий інтерес для всіх шанувальників творчості Кароля Шимановського, Генріха Нейгауза, відомого піаніста, педагога та надзвичайно талановитої музичної родини Блюменфельдів, долі яких в кінці ХІХ на початку ХХ століть тісно перепліталися з Тимошівкою і Кам’янкою.

    До збірки досліджень увійшли також статті науковців заповідника, зокрема, – “Тимошівка та інші села й міста Потясминня, з якими пов’язана доля Кароля Шимановського, від заснування до 80-х років ХІХ ст.” Алли Єфремцевої та Олександра Полячка, “Кароль Шимановський, його близькі та родина Давидових у спогадах Маріанни Давидової” Галини Таран. Саме це повідомлення надихнуло відому польську дослідницю життя і творчості Кароля Шимановського, авторку 3-х томного видання, присвяченого композитору Терезу Хілінську на написання нової книги “Кароль Шимановський. Роман, якого не було?”, що вийшов у Кракові. У виданні йдеться про цікаві моменти особистого життя видатного композитора. Таких книг в Україні не більше десятка, одна із них надіслана Г.М. Таран зі щирою вдячністю. Цю книгу презентував Олександр Полячок.

   До монографії увійшли багато різних світлини, серед яких Тимошівка часів перебування там родини Шимановських, кілька фрагментів зі сторінок щоденника Маріанни Давидової, фото Наталії і Дмитра Давидових та їхнього будинку у Вербівці, різні заходи тощо.

   Книга “Шимановські, Блюменфельди, Нейгаузи: музичні родини на перехресті культур” вийшла у Кропивницькому накладом 300 екземплярів і вже стала бібліографічною рідкістю.

   Зацікавила всіх присутніх також збірка “Чумацькі пісні Передстепового Правобережжя” Олександра Терещенка, в якій зібрані та прокоментовані 100 старовинних пісень центрально-українського регіону. “Ансамбль Млиночок” талановито і проникливо виконав кілька чумацьких пісень із збірки, а дует Марії Полячок і Світлани Канцедалової своїм неперевершеним виконанням танка із балету К. Шимановського “Харнасі” зачарував публіку

    Консул Республіки Польща пан Яцек Гоцковський, який був на презентації книг в історичному музеї заповідника, зазначив, що Кароль Шимановський – син двох народів, українського й польського, його життя і творчість нерозривно пов’язані з цими країнами, і такі заходи, які відбуваються на фестивалі імені всесвітньовідомого музиканта, спрямовані на об’єднання культури і мистецтва народів.

    Гості фестивалю, пан консул, музиканти з України, Польщі, Великобританії здійснили паломницьку подорож на батьківщину Кароля Шимановського в Тимошівку, відвідали літературно-меморіальний музей О.С. Пушкіна і П.І.Чайковського, парк ім. Декабристів і,надихнувшись святими для музикантів усього світу місцями, продовжили популяризацію творчої спадщини Шимановського на теренах України.


Фото Григорій Юрик

Переглядів: 337 | Додав: zapovidnuk1995 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Кам'янський ДІКЗ © 2024
Конструктор сайтів - uCoz