Кам'янський державний історико-культурний заповідник
Пт, 26.04.2024, 23:17
Меню сайту

Форма входу

Пошук

Календар
«  Листопад 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930

Архів записів

Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 86

Наші друзі

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Календар свят
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Кам'янська районна державна адміністрація Міністерство культури України Управління культури Черкаської ОДА
Кам'янка 
Головна » 2018 » Листопад » 20 » У Кам’янському заповіднику провели тематичне заняття, приурочене Дню Гідності і Свободи
14:27
У Кам’янському заповіднику провели тематичне заняття, приурочене Дню Гідності і Свободи

    21 листопада – День Гідності і Свободи України. Це свято приурочене початку двох революційних звершень новітньої доби української історії – Помаранчевого Майдану 2004 р. та подій Революції Гідності 2013 – 2014 рр. Музеї заповідника традиційно проводять у ці дні різні навчально-просвітницькі заходи для школярів. Не став винятком і цьогорічний навчальний рік. 
     До літературно-меморіального музею Пушкіна і Чайковського завітали учні 2-го класу міської ЗОШ № 2. Саме для них було проведено пізнавальне тематичне заняття “Символи Революції Гідності”. Автор і ведучий заходу – завідувач музеєм, історик Олександр Мушта. 
    Юні школярі коротко ознайомилися із подіями революційної зими 2013 – 2014 рр., почули імена її героїв та антигероїв, дізналися основні моменти та особливості 2-го Майдану України. Завдяки мультимедійній дошці школярі змогли побачити світлини тих часів та переглянути окремі тематичні відеоролики, присвячені Революції Гідності.
     Довгі три місяці протистоянь на Майдані були дуже непростими. Люди і голодували, і мерзли, і хворіли. Однак саме звідси потужна хвиля патріотизму огорнула Україну, що відчувається і зараз. Цікавий факт, що у часи нічної варти на барикадах українські революціонери щогодини співали державний славень. Саме це зробили і гості музею в ході даного заняття. 
      В окремій частині розповіді йшлося і про головні артсимволи Майдану. Зокрема, школярі дізналися історію легендарної “ялинки-йолки”, яка стала такою через мовні проблеми сьогоднішнього втікача-Януковича, почули інформацію про славетне революційного піаніно, що супроваджувало і криваві, і буденні події у столиці України 2013-2014 рр. Також діти зрозуміли чим протистояли українці режиму Януковича у той період. Шини, бруківка, коктейлі Молотова – саме цією зброєю захищався народу від наступу насланої на них міліції. Для більшої наглядності О.Мушта показав дітлахам і відповідний експонат із фондів заповідника – щит бійця спецпідрозділу “Беркут”.
     Однак, звісно, найбільшим символом Майдану є його учасники та герої. Саме ті, хто ціною власного життя змінив хід української історії. Школярі ознайомилися з біографією трьох янголів Майдану – волинянина Сергія Байдовського, галичанина Ігора Точина та наддніпрянця Максима Горошишина. Останній частково пов’язаний і з Кам’янським краєм, оскільки наприкінці життя він періодично мешкав у с.Грушківка, де нині і похований. 
     Пам’ятаємо звитяги українських героїв, котрі віддали все заради вільного і заможного майбуття нашої країни. Когорта Небесної Сотні займає у переліку звитяжців нової доби одне з найпочесніших місць.

Переглядів: 364 | Додав: zapovidnuk1995 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Кам'янський ДІКЗ © 2024
Конструктор сайтів - uCoz