Кам'янський державний історико-культурний заповідник
Чт, 25.04.2024, 19:08
Меню сайту

Форма входу

Пошук

Календар
«  Травень 2019  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Архів записів

Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 86

Наші друзі

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Календар свят
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Кам'янська районна державна адміністрація Міністерство культури України Управління культури Черкаської ОДА
Кам'янка 
Головна » 2019 » Травень » 28 » У Кам’янському заповіднику відбулась Всеукраїнська конференція про особливості рослинного світу каньйонів в Україні
13:35
У Кам’янському заповіднику відбулась Всеукраїнська конференція про особливості рослинного світу каньйонів в Україні

     У рамках реалізації грандового проекту “Розбудова та облаштування туристичного об’єкту “Тясминський каньйон” в м. Кам’янка”, який реалізовується за рахунок коштів державного бюджету, отриманих від ЄС, у заповіднику була проведена науково-практична конференція всеукраїнського масштабу. До Кам’янки з’їхались дослідники з різних регіонів України, які підготували статті в межах тематики наукового зібрання: “Історичні, правові та природоохоронні аспекти збереження рослинного світу каньйонів України”.
Модератором на заході був завідуючий відділом Інституту ботаніки ім. М.Г. Холодного НАН України, доктор біологічних наук, професор, академік НАН України Дідух Яків Петрович. Його гармонійно доповнив старший науковий співробітник Інституту ботаніки ім. М.Г. Холодного НАН України, кандидат біологічних наук, видатний дослідник бріофлори (мохів) Віталій Михайлович Вірченко.
     Конференція також відвідали викладачі й студенти Черкаського державного технологічного університету. Зокрема, завідувач кафедри загальної екології, педагогіки та психології, кандидат біологічних наук, доцент Чемерис Інгріда Альгімантівна. І.А.Чемерис також була одним із модератором конференції. 
На наукове зібрання приїхали і наші колеги-музейники – директор Олександрівського районного краєзнавчого музею Василь Білошапка та молодший науковий співробітник відділу охорони природи Корсунь-Шевченківського державного історико-культурного заповідника Катерина Михайлівна Лоєнко.

     Представники Кам’янського заповідника взяли дієву участь у конференції, подавши наступні статті:
1. Екскурсійна подорож на човнах Тясминським каньйоном: витоки, особливості, сьогодення (Мушта Олександр Анатолійович, завідуючий музеєм О.С. Пушкіна і П.І. Чайковського);
2. Тясминський каньйон та річка Тясмин у творчості письменників Шевченкового краю (Чупак Таміла Петрівна, заступник директора Кам’янського заповідника з наукової роботи);
3. Тясминський каньйон у творах художників з колекції Кам’янського державного історико-культурного заповідника (Джулай Тетяна Володимирівна, старший науковий співробітник картинної галереї Кам’янського заповідника);
4. Тясминський каньйон – унікальна пам’ятка природи і об’єкт туристичного показу (Єфремцева Алла Павлівна, науковий співробітник наукового відділу охорони пам’яток історії і культури).

     Всього на конференцію було подано 34 роботи дослідників з 6 різних регіонів України: Тернопільщини, Кропивниччини, Миколаєва, Черкащини, Львівщини та Києва. Їхні статті були присвячені екологічним проблемам, окремим історичним аспектам, розвитку туристичної галузі в екосистемах, особливостям флори, характеристиці каньйонів та ін. Всі ці дослідження будуть опубліковані в окремому збірнику, присвяченому результатам конференції. Характерно, що рецензентами цих робіт виступить профільний науковий заклад – Інституту ботаніки ім. М.Г. Холодного НАН України.
     Пленарне засідання даного наукового заходу проходило в історичному музеї Кам’янського заповідника. Тут же було офіційно презентовано два видання про скелястий каньйон в м.Кам'янка: фотоальбом "Тясминський каньйон" та одноіменний науково-поплярний збірник.
     Після завершення представлення своїх робіт всі присутні гості разом із представниками заповідника відвідали пам’ятку природи місцевого значення – Тясминський каньйон. Всі охочі змогли прокататись на човнах вздовж р.Тясмин, інші – пройшлись пішки. Таким чином люди наживо насолодились красою природи, на мажорній ноті завершивши просвітницьку подорож до Кам’янки.

Переглядів: 387 | Додав: zapovidnuk1995 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Кам'янський ДІКЗ © 2024
Конструктор сайтів - uCoz