Кам'янський державний історико-культурний заповідник
Ср, 08.05.2024, 15:36
Меню сайту

Форма входу

Пошук

Календар
«  Листопад 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Архів записів

Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 86

Наші друзі

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Календар свят
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Кам'янська районна державна адміністрація Міністерство культури України Управління культури Черкаської ОДА
Кам'янка 
Головна » 2016 » Листопад » 18 » У ЗАПОВІДНИКУ ПРОВЕДЕНО ЗАНЯТТЯ ПРО ПОДІЇ ПОМАРАНЧЕВОЇ РЕВОЛЮЦІЇ В УКРАЇНІ
19:46
У ЗАПОВІДНИКУ ПРОВЕДЕНО ЗАНЯТТЯ ПРО ПОДІЇ ПОМАРАНЧЕВОЇ РЕВОЛЮЦІЇ В УКРАЇНІ

      Ще напередодні Дня Гідності й Свободи у Кам’янському заповіднику почались заходи, присвячені двом значимим суспільно-політичним подіям новітньої історії України. Зокрема, в історичному музеї експонується виставка, присвячена подіям “Помаранчевої зими” 2004 р. та Революції Гідності 2013-14 рр. А у літературно-меморіальному музеї О.С.Пушкіна і П.І.Чайковського було проведено пізнавальне тематичне заняття. Захід був присвячений подіям помаранчевої революції 2004 р(автор в ведучий – О.А.Мушта). Першими слухачами нового заняття стали учні 10-А класу міської ЗОШ № 2.

         Діти дізнались про передумови революційних подій, розвиток суспільно-політичної ситуації в Україні листопада-грудня 2004 р., підводні течії і різні цікаві моменти “мирної революції” в державі. Всі ми знаємо, що протесна хвиля в країні були викликана ймовірною зміною системи управління, яку залишив по собі Л.Кучма. Складені роками корупційні схеми міг звести нанівець (як вважала влада) кандидат від опозиції В.Ющенко. І саме на базі цього – загроза втратити контроль над країною – і виникло протистояння. Владна еліта зробила ставку на тодішнього прем’єр-міністра В.Януковича, але оскільки він набагато відставав від опозиційного лідера Ющенка, то був запущений всеосяжний процес фальсифікації президентських виборів.

   Маховик фальшування голосів вже почав працювати під час першого туру президентських виборів – 31 жовтня 2004 року. Але, однозначно, піком підтасовок і різномантіних маніпуляцій став ІІ тур виборів (21 листопада). Тоді були задіяні різні схеми: виборчі каруселі (виніс бюлетенів), підвіз виборців з відкріпними талонами (в тому числі й у Кам’янку), шалений адмінресурс, контроль ЗМІ, фаьшування остаточних результатів у Центральній виборчій комісії та ін. В результаті всіх цих діянь В.Ющенко, котрий лідирував за всіма попередніми опитуваннями, став чомусь відставати на майже 3 % (49 на 46). І попри всю критику, крищущі порушення, навіть відкритий кримінал, фальсифікації й махінації влада цілеспрямовано торувала шлях наміченому провладному кандидату… Не було враховано лише одного – слова народу.

    Сотні тисяч протестантів, які заполонили столицю України, стали арбітром в подальшому політичному процесі. Знаючи, що їх було обмануто, істинно вірячи в Ідею змін люди тижнями захищали свій вибір. Помаранчеві тони, котрі обрав для своєї виборчої кампанії В.Ющенко, заполонили всю Україну. Перший Майдан запалав живою енергетикою. Саме ця велелюдна маса і їх протест призвів до судового процесу, відміни призначення Президентом В.Януковича, переголосування ІІ туру виборів і перемоги В.Ющенка. Але ціна виграшу була, напевно, зависокою. Недоторканність олігархічних кланів на чолі з Кучмою, зменшення владних повноважень В.Ющенка, слабкість нового Президента швидко знівелювали таку омріяну Перемогу. Але це вже зовсім інша історія…

         Про власне бачення тих подій, адмінресурс у школі, який тоді відбувався, розповіла бібліотекар ЗОШ № 2 Шкворець Т.О. Саме вона і організувала дітей зі школи на цей пізнавальний захід. Запрошуємо й інших старшокласників на заходи, приурочені Дню Гідності й Свободи.

Переглядів: 435 | Додав: zapovidnuk1995 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Кам'янський ДІКЗ © 2024
Конструктор сайтів - uCoz