Кам'янський державний історико-культурний заповідник
Чт, 28.03.2024, 13:58
Меню сайту

Форма входу

Пошук

Календар
«  Грудень 2019  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Архів записів

Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 86

Наші друзі

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Календар свят
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Кам'янська районна державна адміністрація Міністерство культури України Управління культури Черкаської ОДА
Кам'янка 
Головна » 2019 » Грудень » 6 » У заповіднику відбулась церемонія закриття мистецького фестивалю “Кам’янська земля – край славетних героїв”
18:17
У заповіднику відбулась церемонія закриття мистецького фестивалю “Кам’янська земля – край славетних героїв”

   Відповідно до грантової програми Міністерства культури, молоді та спорту України Малі міста – великі враження Камянський державний історико-культурний заповідник у травні 2019 р. подав свій проект на конкурсний відбір. Вже у липні-місяці стало відомо, що ідея співробітників заповідника – проведення мистецького фестивалю “Кам’янська земля – край славетних героїв” – стала реальністю, оскільки була включена до числа переможців проектів. Відповідно, почалася клопітка робота щодо реалізації положень фестивалю, що включало проведення різноманітних культурно-просвітницьких акцій та втілення на практиці масштабних мистецьких ініціатив.

    Як Вам уже відомо з попередніх дописів, у Кам’янці в структурних підрозділах заповідника впродовж вересня – жовтня було організовано 2 великі культурні дійства: Всеукраїнський симпозіум скульпторів та Всеукраїнський пленер художників. Результатом роботи митців з різних куточків України стало виготовлення скульптур з каменю та написання картин, які всі присвячені героїчним сторінкам минулого й сучасності Кам’янського краю (з часів Української революції 1917 – 1921 рр. і до сьогодні).

 Для підведення підсумків цього мистецького фестивалю і були проведені святкові урочистості. Символічно, що дійство, яке відбувалось в історичному музеї Камянського заповідника, було приурочено та проходило в день державного свята – 6 грудня – День Збройних Сил України.

   Саме з вітань захисників країни минулого і сучасності розпочався захід. Присутні на святі гості, кам’янчани, школярі хвилиною мовчання вшанували пам’ять українських військових, які жертвуючи собою боронили й нині боронять кордони нашої держави від російського агресора. Після цього, присутнім на святі учасникам російсько-української війни вручили презенти від Камянського заповідника. Подарунки вручили не тільки воїнам, а й волонтерам. Напередодні – 5 грудня – Україна відзначала День волонтера, які з перших років війни (й досі) активно допомагають нашим солдатам на Донбасі. Окремі подарункові пакунки та квіти дарувала представниця воїнів-афганців Камянського району Наталія Романова.

   Після цієї важливої вступної частини почалося власне основне дійство. Ведучі заходу, співавтори проекту Таміла Чупак та Олександр Мушта почергово коротко оповідали присутнім перипетії вищезгаданого мистецького фестивалю та за допомогою світлин і відео згадували його ключові моменти.

     Керівником проекту є депутат Черкаської обласної ради Сергій Воронов. Саме його бажання, креативність та наполегливість посприяло появі даної ініціативи та її покроковій реалізації. Координатором же фестивалю та його безпосереднім учасником був голова Черкаської обласної організації Національної спілки художників України Іван Фізер. Саме він збирав скульпторів та художників по всій країні та спрямовував до нашого мальовничого притясминського куточка.

    В ході святкової церемонії ведучі детально описали кожну із виготовлених митцям камяних скульптур. Вони вказували назву роботи, автора, головну задумку та ін. Нагадаємо, що ці мистецькі витвори виготовляли 7 авторів з 4 областей України: Кий Данилейко (м.Київ), Богдан Фреїв (м.Долина, Прикарпаття), Михайло Горловий (м.Київ), Іван Дем’ян (м.Хуст, Закарпаття), Дмитро Бур’ян (м.Черкаси), Леонід Козлов (м.Київ) та Віталій Дахівник (м.Золотоноша). Оскільки кожна із цих скульптур прямо пов’язана із героїчним минулим Кам’янського краю та України в цілому, у вкрапленнях між їх описом звучала висока поезія авторства Михайла Горлового (автора однієї зі скульптур) та Тараса Шевченка. Вірші Кобзаря зачитував завідуючий історичним музеєм Ю.Ляшко.

    Зараз всі ці скульптури перевезені у дворище історичного музею. Вони складають окремий культурно-просвітницький майданчик – Сквер Героїв. Саме тут вже з наступного року будуть проводитись різні навчально-освітні заходи, презентації та загальні екскурсійні огляди.

    Наступна частина заходу була присвячена пленеру художників. Нагадаємо, що у цій події взяли участь 12 майстрів з різних областей нашої держави: Фізер Іван Васильович (м.Черкаси), Кравчук Роман Степанович (м.Черкаси), Снісаренко Віктор Семенович (м.Черкаси), Недосєко Неоніла Петрівна (м.Черкаси), Федосєєнко Андрій Іванович (м.Харків), Цапко Віктор Михайлович (м.Горішні Плавні, Полтавська обл.), Носик Наталія Володимирівна (м.Запоріжжя), Крижанівський Віталій Серафимович (м.Умань), Ворона Олександр Іванович (м.Корсунь-Шевченківський), Бондар Іван Іванович (м.Черкаси), Нікіфорова Надія Яківна (м.Черкаси), Мелах Костянтин Cтаніславович (м.Кам’янка). Всі вони малювали місцеві пейзажі та портрети видатних діячів Кам’янщини останніх 100 років (детальніше про їхні роботи читайте у попередніх дописах). Зокрема, живописці написали портрети 4 загиблих учасників російсько-української війни – Василя Воропая, Євгена Войцехівського, Олексія Погорілого та Миколи Белими – та янгола Небесної Сотні Максима Горошишина. Детально про їх життєвий шлях оповів завідуючий історичним музеєм Юрія Ляшко.

   В залі були присутні і родичі загиблих: мати, бабуся і діти Є.Войцехівського, дружина В.Воропая та дядько й тітка О.Погорілого. Після розповіді про життєвий шлях кам’янських воїнів мама Є.Войцехівського виступила перед присутніми, дякуючи організаторам та працівникам заповідника, які бережуть пам’ять про її сина та всіх інших захисників.

     Написані в ході пленеру художні твори вже зареєстровані у фондах Камянського заповідника й надалі будуть використовуватись для тимчасових виставок в картинній галереї.

   Загадали ведучі дійства й про благодійників. Взагалі грантовий проект самим собою передбачає співфінансування. Завдяки депутату Сергію Воронову з облради на мистецький фестиваль було виділено 145 тис. грн. Але цієї суми все одно було недостатньо. Тому до реалізації проекту долучилися і різні меценати. Перелічимо їх поіменно: Олександр Василенко, Володимир Герасименко, Людмила Тетьора, Людмила Бойко, Ігор Кивгила, Григорій Юрик, Світлана Лук’яненко, Віктор Чупак, Юрій Москалик, Галина Арангель, Євген Довгошея, Олександр Темний. Всі ці люди надали кошти, матеріали та послуги на ті чи інші потреби фестивалю, що посприяло його стабільному і планомірному розвитку.

   Зважаючи на специфіку проекту, звісно, впродовж заходу надавалися слова й іншим присутнім гостям. Так, вітальне слово мовила керівник Черкаського регіонального представництва ГО “Асоціація міст України” Повісьмак-Євмина Віталіна Борисівна. Вона побажала натхнення і подальших звершень ініціаторам фестивалю, працівникам заповідника, які змогли у непростих умовах досягнути бажаного. Також Віталіна Борисівна із захопленням говорила про камянчан, які єдині в Україні змогли виграти відразу два проекти в межах гранту Малі міста – великі враження (ще один реалізований Камянською ОТГ – “ChildrenMusicPark”).

   За всіх скульпторів “віддувався” Віталій Дахівник, який зумів приїхали до Кам’янки. Він подякував організаторам за запрошення, за можливість взяти участь у симпозіумі та побажав ініціаторам проекту реалізації творчих задумів.

    Від імені художників виступив єдиний камянчанин, учасник пленеру Костянтин Мелах. Він є автором портрету легендарної холодноярської козачки Дусі Апілат. Костя також подякував представникам заповідника за запрошення взяти участь у пленері та відповідно власної самореалізації й сказав теплі напутні слова авторам та учасникам мистецького фестивалю.

   Звісно, такий насичений захід не міг обійтися без живої музики. Зокрема, пісні виконали композитор Таміла Чупак та учениця ЗОШ № 2 Дарина Овсієнко. Основна ж ніша музичного супроводу була покладена на муніципальний камерний хор Камянка. Вони виконали три різні пісні, зокрема і всесвітньовідомий духовний гімн України авторства Миколи Лисенка “Молитва за Україну”. Саме ця композиція і стала завершенням святкових урочистостей.

   Мистецький фестиваль Камянська земля – край славетних героїв уже став історією. Завдяки старанню небайдужих людей, грантовій програмі від Кабінету Міністрів, допомозі Черкаської обласної ради, наполегливій праці представників заповідника непроста задумка нарешті втілена у життя. Надалі ми будемо активно використовувати всі ці результати роботи митців заради збереження історичної памяті та недопущення повторення помилок минулого. Тож на нас чекає плідна робота на такому сприятливому мистецькому базисі. Запрошуємо у музеї заповідника, оскільки культурний пласт завдяки фестивалю тут став в рази багатший.

Переглядів: 442 | Додав: zapovidnuk1995 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Кам'янський ДІКЗ © 2024
Конструктор сайтів - uCoz