Кам'янський державний історико-культурний заповідник
Пт, 26.04.2024, 18:00
Меню сайту

Форма входу

Пошук

Календар
«  Лютий 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728

Архів записів

Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 86

Наші друзі

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Календар свят
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Кам'янська районна державна адміністрація Міністерство культури України Управління культури Черкаської ОДА
Кам'янка 
Головна » 2018 » Лютий » 14 » У заповіднику відбувся літературно-музичний вечір, присвячений Василю Жуковському
16:21
У заповіднику відбувся літературно-музичний вечір, присвячений Василю Жуковському

     До дня пам’яті О.С.Пушкіна, котре відзначається 10 лютого, працівники літературно-меморіального музею, традиційно, підготували святковий захід. Саме цього року, 9 лютого, виповнюється 235 літ від Дня народження відомого поета, перекладача, митця, духовного наставника О.С.Пушкіна, людини, яка відіграла вагому роль у житті Тараса Шевченка – Василя Андрійовича Жуковського. Цій непересічній особистості і була присвячена літературно-музична композиція “Лиш добрі справи залишаться нетлінними…”. Автор вечора – науковий співробітник музею Валентина Губенко (це був дебютний сценарій нової працівниці). Співведуча  заходу – науковий співробітник фондів заповідника Світлана Філіпова.

    В ході меморіального дійства, численні кам’янчани та гості дізналися про життєву стежину В.Жуковського, його захоплення, цікаві епізоди з повсякдення тощо. Також, окремі частини композиції були присвяченні романтичним моментам та творчості поета, котрий залишив по собі значиму мистецьку спадщину.

     Василь Андрійович Жуковський – один із засновників нової романтичної поезії. Народився поет 9 лютого 1783 року в с.Мішенському, Тульської губернії.

     Пушкін, Тютчев, Блок та інші, які завдячують Жуковському, виокремлюють унікальність його творчості. Але Василь Андрійович був не лише чудовим поетом, а й різнобічною людиною, мав яскравий талант художника, чудові педагогічні здібності, доброта Жуковського не знала меж. Користуючись своїм великим впливом при царському дворі, він багаторазово намагався допомогти повернути із заслання зганьбленого Пушкіна, доклав чимало старань для викупу з кріпацтва Тараса Шевченка і пом'якшення нелегкої долі декабристів. Не було в той час письменника в біді,якому не прийшов би на допомогу Жуковський. Поет не вмів нікому відмовляти, його нерідко обманювали, але щедрість і добросердність Василя Андрійовича ніколи не вичерпувались.

    Василь Андрійович написав чимало творів, найвідоміші з яких: «Вечір» ,«Спогади», «Герой» , «Дружба» та багато інших. Серед творчих надбань поета слід згадати і про балади – улюблений західноєвропейськими романтиками жанр, але популярним його зробив саме Жуковський, який написав 39 творів у цьому жанрі. Частину його літературної праці становили переклади, завдяки яким Василь Андрійович ознайомив читачів зі світовою класикою. Зовсім по особливому зазвучали твори англійських і німецьких поетів в інтерпретації Жуковського. Серед них: Гомерова «Одіссея», «Орлеанська діва» Шиллера, а також відомий давньоруської переказ «Слово о полку Ігоревім».

     Найбільшого щастя та натхнення до життя надавала Жуковському радість батьківства (в нього були син і донька). Велика любов до своїх дітей перелилась у дитячі поезії та казки. Найвідоміші з них: Кіт у чоботях, Казка про сірого вовка та Івана Царевича, Спляча красуня та інші.

      Помер Василь Андрійович 24 квітня 1852 року в Баден-Бадені, але згодом урну з його прахом було перевезено на батьківщину, на кладовище Олександро-Невської лаври.

     Вечір був би неповним без живої музики. Камерний ансамбль заповідника забезпечив музичний супровід заходу, виконавши твори М.Глінки, З.Фібіха, М.Лисенка та М.Таравердієва. Крім цього, Валентина Губенко під акомпанемент Таміли Чупак заспівала романс на слова В.Жуковського “Воспоминание”.

     Саме таким мистецько-наповненим був день пам’яті О.С.Пушкіна у Кам’янському заповіднику. Запрошуємо на наші заходи, котрі завжди радують навіть вибагливого глядача. Слідкуйте за анонсами.

Переглядів: 474 | Додав: zapovidnuk1995 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Кам'янський ДІКЗ © 2024
Конструктор сайтів - uCoz