Кам'янський державний історико-культурний заповідник
Чт, 28.03.2024, 11:17
Меню сайту

Форма входу

Пошук

Календар
«  Жовтень 2019  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Архів записів

Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 86

Наші друзі

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Календар свят
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Кам'янська районна державна адміністрація Міністерство культури України Управління культури Черкаської ОДА
Кам'янка 
Головна » 2019 » Жовтень » 23 » Урок краєзнавства про історію Кам’янки ХХ ст. був проведений у музеї Пушкіна і Чайковського
14:09
Урок краєзнавства про історію Кам’янки ХХ ст. був проведений у музеї Пушкіна і Чайковського

   Для учнів 11-х класів Кам’янської міської ЗОШ № 2 було організоване цікаве тематичне заняття. Завідувач літературно-меморіальним музеєм О.С.Пушкіна і П.І.Чайковського – О.Мушта – розкрив для школярів одну зі сторінок насиченої хронології подій Кам’янського краю новітнього часу – розвиток міста та району у період хрущовської “відлиги” 1950-х – 1960-х рр.

    В ході заходу діти почули інформацію про особливості адміністративно-територіального поділу у вказаний період та його зміни, про статус містечка Камянка у цей час, про забудову нашого населеного пункту державними, промисловими та житловими обєктами та причини цього процесу, про культурне життя населення тощо.

    Зазначимо, що саме за час правління М.Хрущова у 1954 р. була утворена Черкаська область, куди був приєднаний Камянський район, котрий до цього входив до сусідньої Кропивницької області. Вже невдовзі – у 1956-му році – Камянці надали статус міста районного підпорядкування. Це означало, що наш населений пункт перетворювався на центр політичного, промислового, с/г та культурного життя району, де мали діяти відповідні урядові та гуманітарні установи. Саме через це у 1950-1960-х рр. у містечку збудували (чи почали зведення) різних закладів: пожежне Депо, залізничний вокзал, готель, ощадкаса, районна лікарня та ін. Це стало важливою передумовою на перетворення Камянки на повноцінне місто.

  Через розвиток різних промислових підприємств – машзаводу, цукрового заводу, спиртзаводу, маслозаводу – почалося будівництво житлових масивів для працівників. Особливо слід виділити Машинобудівний завод та його керівника у 1946 – 1964 рр. – Микола Олексійович Бондаренко. Саме через потребу заводу був проведений водогон у місто з с.Юрчиха, перед цим – електрифіковано центр міста від турбіни заводу, побудовано квартири для робітників по перетину вул. Чорновола/Декабристів/Героїв Майдану.

      Звісно, що розвиток міста відбувався за умов жорстокої дійсності радянської тоталітарної машини – зомбування населення “здобутками” соціалізму, мілітарним вихованням молоді для унеможливлення “імпералістичного” вторгнення, заперечення української минулого часів УНР, визвольної боротьби у часи Другої Світової війни тощо. України, окупована більшовиками у часи революції 1917 – 1921 рр. була складовою частиною єдиного економічного організму СРСР, і будь-які відцентрові рухи призводили до арештів та кримінальної відповідальності.

    Звісно, що були й позитивні зрушення. Зокрема, після ХХ з’їзду КПРС й розвінчання культу Й.Сталіна повсюдний тиск на населення спав, а також почалась перша хвиля реабілітації невинних жертв репресій. Частина з них у цей час повернулися до Камянки. Одним із них був і учасник “Просвіти” Б.Вузленко, заарештований ще у 1946 р. Саме він подарував музею шпагу декабриста В.Давидова, що і нині прикрашає експозицію однієї із залів.

  В цілому, слід визнати, що період 1950-1960-х рр. став для Камянки визначальним у плані перетворення містечка на важливий промисловий та адміністративний центр. Саме в цей час були створені чимало комунікацій, обєктів інфраструктури, житлових приміщень, які й до цього часу використовується населенням. Загальнодержавна політика Відлиги та ентузіазм й працездатність місцевого населення цьому активно посприяли.

Переглядів: 405 | Додав: zapovidnuk1995 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Кам'янський ДІКЗ © 2024
Конструктор сайтів - uCoz