Кам'янський державний історико-культурний заповідник
Пт, 26.04.2024, 07:44
Меню сайту

Форма входу

Пошук

Календар
«  Вересень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Архів записів

Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 86

Наші друзі

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Календар свят
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Кам'янська районна державна адміністрація Міністерство культури України Управління культури Черкаської ОДА
Кам'янка 
Головна » 2013 » Вересень » 16 » В КАРТИННІЙ ГАЛЕРЕЇ КАМ’ЯНСЬКОГО ЗАПОВІДНИКА ВІДКРИЛАСЯ НОВА ВИСТАВКА-ПЛЕНЕР
18:07
В КАРТИННІЙ ГАЛЕРЕЇ КАМ’ЯНСЬКОГО ЗАПОВІДНИКА ВІДКРИЛАСЯ НОВА ВИСТАВКА-ПЛЕНЕР

Із середини вересня 2013 р. стартував показ чергової виставки. На цей раз мистецькі кола буде радувати нестандартний образотворчий проект.

В наш час надзвичайно популярним є живопис на відкритому повітрі, іншими словами – пленер. Це творчі поїздки, що об’єднують групи художників різних регіонів. Пленерні роботи поєднуються спільною тематичною програмою, хоч стилістичні напрямки досить різні. Під час пленеру задіяні всі чинники художнього процесу – сонце, повітря, простір, власне сприйняття середовища кожним автором. Це один із найцікавіших способів буття художника, де панує дух творчого змагання і піднесення. Поїздки проводяться по всій Україні, квітучі ландшафти якої мальовничо поєднанні з численними об’єктами старовини.

     Надзвичайною подією серед таких заходів є культурно-мистецька акція «Шляхами Васильківського: погляд через століття», ініційована Харківською організацією Національної спілки художників України, за підтримкою великих шанувальників національного мистецтва, незмінних спонсорів – родини Б.В. та Т.В. Гринькових. 

     Пленери діють з 2004 року, і охопили за цей час Харківщину, Сумщину, Полтавщину, Чернігівщину, Дніпропетровщину, Житомирщину, Львівщину, Київщину. Вибір нинішнього пленеру – Чигирин, Суботів, і це не випадково. Напередодні ювілеїв Т.Г. Шевченка – 200 років від дня народження та 160-ти річчя С.І. Васильківського, десятиріччя пленерів у 2014 році, їх шляхи співпадають, і цією пам’яткою, що знайшла втілення в творчості обох митців, стала Богданова церква в Суботові. Шевченко був у цьому селі у 1843 та 1845 роках. Під час другого приїзду він виконав малюнок «Богданова церква в Суботові» та інші. Згадки про Суботів є і в поетичних творах Кобзаря. Природно, що поет не зміг оминути і Чигирин, як колишню резиденцію Б. Хмельницького.

Краєвиди міста теж знайшли відображення у творчості Т. Шевченка.

   Через півстоліття пейзажі Чигиринщини привернуть увагу і С.І. Васильківського – художника, громадського діяча. Очолюваний у Харкові літературно-художній гурток (1912-1917) активно займався виставками пам’яток української старовини, поряд з дослідницькою і охоронною роботою, мистецький доробок Васильківського у царині зображення сакральних споруд є найбільш значним в Україні.

    Тематика робіт нинішнього пленеру продовжує художньо-дослідницьку лінію, започатковану акцією харків’ян. Крім Богданової церкви в Суботові об’єктами зображення були Чигирин, хутір Спецівка, береги Тясмину, народна архітектура, улюблені Васильківським вітряки та хати.

      На виставці в картинній галереї представлено 34 роботи учасників пленеру, експозиція була скомпонована постійним учасником «Шляхів» О. Коцарєвим. Крім того харків’ян представляють В. Шматько, активний учасник творчих пленерів, викладач ХДАДМ О. Сердюк з батьком М. Сердюком (педагогом з багаторічним стажем). Черкащан представляють також педагоги – І. Чернявська та В. Снісаренко (Черкаський університет ім. Б. Хмельницького) та А. Куксов – художник Черкаського музично-драматичного театру і І. Бондар, заслужений художник України.

         Художникам вдалося передати особливості панорами Чигирина та Суботова, за допомогою різноманітності авторських технік відчуваємо багатство, мінливість пейзажного мотиву. Ліро-епічні характер композицій зближає пленерні роботи з творами  І. Васильківського, яким також притаманна чітка побудова, ритмічність кольорів, велично-монументальне звучання.

        Творчість – це завжди щирість, відкритість почуттів, підтвердженням того також став пленер 2013 року, який засвідчив небайдужість, вірність справжнім ідеалам національної культури, це ще одна славна сторінка нашого сьогодення, яке на щастя, міцно тримається на щаблинах легендарної історії нашої держави.

      Виставка триватиме впродовж 2-ох місяців, тож запрошуємо всіх бажаючих насолодитися цими прекрасними живописними творіннями. 

Переглядів: 854 | Додав: zapovidnuk1995 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Кам'янський ДІКЗ © 2024
Конструктор сайтів - uCoz