Кам'янський державний історико-культурний заповідник
Пт, 26.04.2024, 23:43
Меню сайту

Форма входу

Пошук

Календар
«  Березень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Архів записів

Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 86

Наші друзі

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Календар свят
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Кам'янська районна державна адміністрація Міністерство культури України Управління культури Черкаської ОДА
Кам'янка 
Головна » 2018 » Березень » 1 » В останні дні зими Кам’янський державний історико-культурний заповідник проводив заходи, присвячені Ліні Костенко
21:18
В останні дні зими Кам’янський державний історико-культурний заповідник проводив заходи, присвячені Ліні Костенко

    26 лютого в Кам’янській ЗОШ №1 та 27 лютого в еколого-економічному ліцеї відбулись музейні уроки, присвячені творчості, без сумніву, найвідомішої і найпопулярнішої української письменниці – Ліни Костенко.

   Її називають «совістю української нації», поетеса – взірець людської гідності, безкомпромісності та високої національної свідомості. Мало хто віміє так красномовно мовчати, тримати паузу, заглиблюватися у внутрішню еміграцію, як Ліна Костенко. Її мовчання – це своєрідний бунт, гнів, біль, це слова, що «спливають кров’ю».

 

Прости мені, мій змучений народе,

що я мовчу. Дозволь мені мовчать!

Бо ж сієш, сієш, а воно не сходе,

І тільки змії кубляться й сичать.

Всі проти всіх, усі ні з ким не згодні.

Злість рухає людьми,

але у бік безодні.

 

    Про перипетії життя великої поетеси учням 7-мих класів ЗОШ №1 розповіла заступник директора Кам’янського заповідника Таміла Чупак. Звучало багато поезії: «Бузиновий цар», «Мій перший вірш, написаний в окопі», «Цей ліс живий» тощо, а також пісня «Ранок» Ольги Богомолець на слова Ліни Костенко та відеозапис Богдана Ступки з озвученою великим майстром поезією «Крила».

     Обмеження свободи творчої думки, «опали» в часи застою призвели до того, що впродовж 16 років поезії Л.Костенко не потрапляли до друку. Про «хрущовську відлигу» та різні історичні процеси, пов’язані з 30-40-50-60-70-ми роками ведуча говорила зі старшокласниками еколого-економічного ліцею.

Отак воно і йдеться до руїни,

Отак ми й загрузаємо в убозтво.

Є боротьба за долю України.

Все інше – то велике мискоборство.

 

    Ліна Костенко глибоко розуміла зло тоталітарної системи і знала, яку небезпеку воно несе існуванню української нації. Розумінна небезпеки, яка нависла над Україною, зробило її нездатною до конформізму. Поетеса наближена до істини, у неї загострене розуміння краси і абсолютний слух до «голосу віків».

   Ліцеїсти декламували цитати з різних творів Ліни Костенко, згадували найяскравіші миттєвості її життя і творчості, а також прослухали пісні «Руан» і «Осінній день» О.Богомолець на сл. Л.Костенко та переглянули відео, присвячене 85-річчю поетеси, яку хвилює все, що відбувається на рідній землі. Адже Ліна Василівна передає свої книги на передову, переживаючи біль і вболіваючи за майбутнє України.

 

І щось в мені таке болить,

Що це і є, напевно, Україна.

Переглядів: 517 | Додав: zapovidnuk1995 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Кам'янський ДІКЗ © 2024
Конструктор сайтів - uCoz