Кам'янський державний історико-культурний заповідник
Пт, 26.04.2024, 13:21
Меню сайту

Форма входу

Пошук

Календар
«  Вересень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Архів записів

Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 86

Наші друзі

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Календар свят
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Кам'янська районна державна адміністрація Міністерство культури України Управління культури Черкаської ОДА
Кам'янка 
Головна » 2013 » Вересень » 19 » ВІДБУЛОСЬ ТЕМАТИЧНЕ ЗАНЯТТЯ В ЧЕСТЬ ПОЕТА-ФУТУРИСТА МИХАЙЛЯ СЕМЕНКА
19:39
ВІДБУЛОСЬ ТЕМАТИЧНЕ ЗАНЯТТЯ В ЧЕСТЬ ПОЕТА-ФУТУРИСТА МИХАЙЛЯ СЕМЕНКА

       Осіння пора хоч і не радує погодою, однак підносить чергову літературно-пізнавальну подію. До музею О.С.Пушкіна та П.І.Чайковського завітали учні Кам’янської ЗОШ № 2, які прослухали біографічно-творчу інформацію про видатного українського поета і митця, теоретика і практика українського футуризму Михайля Семенка. Ведучим цього заходу був науковий співробітник музею Олександр Мушта.

         Михайль Семенко мав дуже насичене творче та громадське життя, яке мов дзиґа вирувало від народження й до смерті автора. Бажаючи оновити та підняти українську літературу, він долучився до футуристичної течії (мистецький напрям, який відображав настання ери науки й техніки), котра, на його думку, мала стати в авангарді нового прогресивного культурного життя. володіючи неабиякими організаторськими здібностями, М.Семенко об’єднав навколо себе багато послідовників, які разом збагатили український літературний процес 1920-х рр.

         Домінуючою лінією в творчості поета була міська тематика (урбаністика). Саме Семенко почав вводити у вірші нові "технічні слова і словосполучення, відображаючи науково-технічний прогрес тієї доби. Крім цього, поет був одним із зачинателів верлібру – білого (неримованого) віршу, який зараз все більше і більше завойовує простори у літературних колах. Однак, є у М.Семенка й чудові ліричні твори, інтимна й чуттєва поезія, казкові мотиви та ін. Все це свідчить про його різносторонні творчі здібності.

         Доля футуриста трагічна і, на жаль, звична для українського письменства 1930-х рр. За сфабрикованою справою НКВС його було засуджено до страти. Відповідно, Михайль Семенко поповнив численні ряди митців "Розстріляного відродження, котре було несправедливо знищено більшовицьким режимом.

         Подаючи загальну оцінку творчості Михайля Семенка зазначимо, що його вірші далеко не прості і не мелодійні та розраховані, переважно, на дорослого читача. Однак, все це пояснюється особливістю його світогляду та поетичного стилю, яких він дотримувався не один десяток років.

         Сам М.Семенко, його натхненний життєвий і творчий шлях є предметом розгляду окремого дослідження, оскільки він залишив вагомий слід у розвитку української літератури першої третини ХХ ст. Зараз відбувається активний процес переосмислення творчості поета. Не слід про нього забувати і всім нам, оскільки видатних людей потрібно знати. Тож запрошуємо поринути у світ футуристичної творчості Михайля Семенка, як сам поет закликає у своєму вірші:

Запрошення

 

Я покажу вам безліч світів

Оригінальних і капризних.

Я покажу вам безліч шляхів

Хто хоче мого духа визвать?

 

Ми приходимо до останнього пункту.

Ми перемогли всі стихії й дощі.

Я відчинив двері замкнуті

Хто хоче зі мною гулять вночі?

 

Переглядів: 809 | Додав: zapovidnuk1995 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Кам'янський ДІКЗ © 2024
Конструктор сайтів - uCoz