Кам'янський державний історико-культурний заповідник
Пт, 26.04.2024, 03:23
Меню сайту

Форма входу

Пошук

Календар
«  Вересень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Архів записів

Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 86

Наші друзі

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Календар свят
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Кам'янська районна державна адміністрація Міністерство культури України Управління культури Черкаської ОДА
Кам'янка 
Головна » 2013 » Вересень » 20 » ВІДБУЛОСЬ ВШАНУВАННЯ ПАРТИЗАНСЬКИХ ГЕРОЇВ
18:54
ВІДБУЛОСЬ ВШАНУВАННЯ ПАРТИЗАНСЬКИХ ГЕРОЇВ
 

     Представники заповідника (Г.М.Таран та О.А.Мушта) у складі Кам’янської делегації взяли участь в урочистому меморіальному заході, присвяченому Дню партизанської слави. Святкове дійство проходило біля пам’ятника "Лісовим борцям”в урочищі "Холодний Яр”, який ще з давніх-давен був пристанищем різного роду борців, повстанців, патріотів.

         До одного з центрів партизанського руху нашого краю, окрім Кам’янського, прибули представники сусідніх Смілянського та Чигиринського районів. Така територіальна репрезентація зовсім невипадкова, адже, відомо, що діди та прадіди саме цих округ активно діяли в партизанських загонах, в підпільних та диверсійних акціях тощо.

         Початок підпільного та партизанського руху в ході радянсько-німецької війни простежується ще наприкінці 1941 р. Звичайно, на своєму зародковому етапі становлення, народний рух Опору наткнувся на чимало проблем, невдач та помилок, не маючи практичного досвіду, організаційної структури, ієрархічної побудови та ін. Однак згодом, пройшовши численні жорстокі випробування, партизанський рух став справжнім "Другим” фронтом, надійним тилом регулярним силам Червоної Армії. Знаменита "Рейкова війна, Зимові походи, підривна діяльність – все це стало класикою "партизанського жанру, яке ніколи не можна забути.

         На терені ж Холодного Яру в часи війни діяло 6 партизанських загонів та 1 диверсійна група. Найвідомішим та найуспішнішим із них був загін А.С.Куценка.

         З плином час, на жаль, ряди ветеранів партизанського руху все менші й менші. На цей день, на терені 3-ох вищеназваних районів, з тисяч підпільників в живих залишилось лише 20 чоловік…

         Саме цим учасникам партизанської діяльності й була прикута увага у промовах керівників Смілянського, Чигиринського та Кам’янського районів. Виступаючі зичили ветеранам міцного здоров’я, довгих літ життя, наснаги, благополуччя та дякували за їх великий подвиг, який ніколи не буде забутий.

         Далі, всі разом – гості, ветерани партизанського руху, керівництво районів, учні ЗОШ – поклали квіти до пам’ятника Партизанам Холодного Яру в честь загиблих в ті трагічні роки та в пам’ять тих, хто недожив до сьогоднішніх днів.

         На завершення зазначимо, що партизани зробили вагомий внесок при визволення України від нацистів. Їх самовідданість, відвага й героїзм буде завжди служити гідним прикладом для наслідування сучасному та наступним поколінням українців. Тож памятаймо та не забуваймо славних представників партизанського руху.

 

Прикріплення: Картинка 1 · Картинка 2
Переглядів: 658 | Додав: zapovidnuk1995 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Кам'янський ДІКЗ © 2024
Конструктор сайтів - uCoz