Кам'янський державний історико-культурний заповідник
Сб, 20.04.2024, 05:05
Меню сайту

Форма входу

Пошук

Календар
«  Вересень 2019  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Архів записів

Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 86

Наші друзі

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Календар свят
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Кам'янська районна державна адміністрація Міністерство культури України Управління культури Черкаської ОДА
Кам'янка 
Головна » 2019 » Вересень » 29 » Заповідник прийняв учасників Всеукраїнської наукової конференції
09:14
Заповідник прийняв учасників Всеукраїнської наукової конференції

   У Черкасах і Кам’янці 20 і 21 вересня проходила Всеукраїнська наукова конференція «О. Пушкін у творчості К. Паустовського», присвячена 220-річниці від дня народження О.С. Пушкіна. У науковому форумі взяли участь дослідники з Києва, Одеси, Черкас, Кам’янки та Черкаської області.Цікавими були теми «М.О. Максимович і О.С. Пушкін: творчі контакти, суголосність і відмінність філософії творчості», «Твори Олександра Пушкіна в перекладах словʼянськими мовами», «Лірика О.С. Пушкіна в українських перекладах»,«Творчість у музейному просторі: співпраця вчителів та учнів у шкільному музеї К.Г. Паустовського», «Літературно-меморіальний музей О.С. Пушкіна і П.І. Чайковського як один із центрів культури і духовності краю» та багато інших.
   Справжня дискусія розгорнулася у Кам’янці між Людмилою Іванівною Ромащенко,доктором філологічних наук, професором кафедри української літератури і компаративістики Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького і Лідією МихайлівноюКалінчевою– вчителем вищої категорії Черкаського гуманітарно-правового ліцею Черкаської міської ради щодо образу Гетьмана Івана Мазепи в поемі Пушкіна «Полтава», світовій літературі та історії, теми яких були співзвучними. З гордістю цитували вільнолюбиві рядки Олександра Пушкіна з монологу Мазепи, які поет вклав в уста гетьмана:


Без милой вольности и славы
Склоняли долго мы главы
Под покровительством Варшавы,
Под самовластием Москвы.
Но независимой державой
Украйне быть уже пора…

    Учасники конференції, що відбувалася на кам’янській землі, познайомилися з експозицією музей О.С. Пушкіна і П.І. Чайковського, побували на екскурсії по Тясминському каньйону, подивилися документальні фільми про літературні місця Києва кінця ХІХ початку ХХ ст. відомого режисера, продюсера, лауреата міжнародних кінофестивалів Ліни Станіславівни Агаркової, яка особисто прокоментувала свої кінофільми.

Галина Таран, директор Кам’янського державного історико-культурного заповідника

Переглядів: 348 | Додав: zapovidnuk1995 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Кам'янський ДІКЗ © 2024
Конструктор сайтів - uCoz