Кам'янський державний історико-культурний заповідник
Сб, 18.05.2024, 18:32
Меню сайту

Форма входу

Пошук

Календар
«  Травень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Архів записів

Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 86

Наші друзі

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Календар свят
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Кам'янська районна державна адміністрація Міністерство культури України Управління культури Черкаської ОДА
Кам'янка 
Головна » 2018 » Травень » 16 » Дивосвіт ляльки Наталії Василенко
20:42
Дивосвіт ляльки Наталії Василенко

     16 травня в історичному музеї Кам’янського історико-культурного заповідника відбулася презентація виставки авторської ляльки та іграшки Наталії Василенко. Наталія Вікторівна народилася у Кам’янці,   вона – внучка відомого дослідника теми Голодомору 1932-1933 років у нашому краї Костянтина Наумовича Гудзенка.
     За освітою педагог, починала працювати вчителем молодших класів, потім отримала ще одну вищу освіту і зараз працює логопедом місцевих навчальних закладів; має двох синів. 
    Улюбленим заняттям жінки стало виготовлення авторської ляльки – особливого виду сучасного прикладного мистецтва. Витвори майстрині призначені більше для споглядання, ніж для гри. Вони виготовляються в єдиному екземплярі і являють собою плід тривалої клопіткої праці. Наталія Вікторівна працює в техніці скульптурного текстилю, що допомагає створити іграшки, які анатомічно нагадують людей, з «живим» виразом обличчя та справді унікальними рисами. Найчастіше такі ляльки називають «панчішними ляльками», адже одним із основних елементів для них є еластин або капрон, з якого виготовляють усім відомі панчохи та колготи.
     При виготовленні таких ляльок спочатку формується каркас із дроту, далі, дотримуючись анатомічної подібності, на цей «скелет» накручуються суглоби і м’язи, які потім покриваються синтепоном, щоб додати ляльці об’єму. І вже потім використовується капрон, що за фактурою та кольором дуже схожий на шкіру людини. За допомогою різних прийомів майстриня створює всі риси обличчя й тіла ляльки, тому кожна із них неповторна, з власним виразом обличчя й «характером».
     Окрім ляльок та м’яких іграшок, на виставці представлені роботи майстрині, виготовлені в японській техніці кінусайга – створення художніх виробів із різнокольорових клаптиків тканини (подібно до мозаїки). Ці роботи Наталія Вікторівна використовує як практичний матеріал для логопедичних занять у дошкільних закладах. Вона навіть видала брошуру «Вивчення чистомовок (скоромовок), віршів за допомогою картинок (кінусайга)». До цього збірника, призначеного для вчителів-логопедів, вихователів дитячих садочків та батьків, увійшли вірші сучасних українських поетів, загадки, скоромовки, ігри та вправи, які можуть бути використані на логопедичних заняттях для закріплення правильної вимови вивчених звуків, розвитку фонематичного сприймання. Ілюстраціями у книжці виступають роботи Наталії Василенко.
    На презентацію виставки завітали третьокласники Кам’янської загальноосвітньої школи № 1 (класовод Тинда І.Ф.), а також вихованці дитячого садочка «Сонечко». Діти із захопленням знайомилися з іграшками Наталії Вікторівни, брали активну участь у спілкування з майстринею, розповідали віршики й співали пісеньки, які ілюструють твори лялькарки.
    Виставка авторської ляльки Наталії Василенко триватиме до кінця червня. Запрошуємо усіх охочих познайомитися з дивосвітом ляльки кам’янської майстрині та отримати задоволення від знайомства з її творчістю.

Переглядів: 421 | Додав: zapovidnuk1995 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Кам'янський ДІКЗ © 2024
Конструктор сайтів - uCoz