Кам'янський державний історико-культурний заповідник
Сб, 18.05.2024, 23:32
Меню сайту

Форма входу

Пошук

Календар
«  Лютий 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728

Архів записів

Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 86

Наші друзі

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Календар свят
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Кам'янська районна державна адміністрація Міністерство культури України Управління культури Черкаської ОДА
Кам'янка 
Головна » 2017 » Лютий » 14 » ЛІТЕРАТУРНО-МЕМОРІАЛЬНОМУ МУЗЕЮ О.С.ПУШКІНА І П.І.ЧАЙКОВСЬКОГО - 80 РОКІВ
22:51
ЛІТЕРАТУРНО-МЕМОРІАЛЬНОМУ МУЗЕЮ О.С.ПУШКІНА І П.І.ЧАЙКОВСЬКОГО - 80 РОКІВ

 

   10 лютого ідсвяткував свій 80-літній ювілей літературно-меморіальний музей О.С. Пушкіна і П.І. Чайковського, який було засновано в 1937 році до 100-річчя загибелі поета. Через три роки 1940 році створено експозицію, присвячену композитору. Так зявився унікальний музей, що поєднав геніїв світової культури.

   Народження музею стало помітною подією в культурному та громадському житті не лише міста, району, а й України. У повоєнні роки музей був одним із шести державних музеїв на території Черкащини. Крім нього в той час діяли меморіальні музеї в Каневі, Шевченковому, історичний – у Корсунь-Шевченківському та краєзнавчі – в Черкасах й Умані, які відігравали надзвичайно важливу роль у збереженні історико-культурної спадщини та розвиту музейної справи краю та України.

   За 80 років музей став одним із відомих культурних, наукових, літературних та музичних центрів, який зберігає і пропагує національні та світові надбання. Саме музей започаткував Всеукраїнський дитячий музичний конкурс пам’яті П.І.Чайковського. Унікальність конкурсу полягає в тому, що в ньому беруть участь учні з музичних шкіл невеликих міст таких, як Кам’янка. Тут побували всесвітньовідомі українські композитори – герої України Мирослав Скорик, Валентин Сильвестров, голова Національної спілки композиторів Ігор Щербаков, Геннадій Сасько, Михайло Чембержі, Володимир Зубицький, Іван Тараненко та багато інших. Музей став джерелом духовності й натхнення для віртуозних скрипальок - Богдани Півненко, Мирослави Которович, баяніста Ігоря Саєнка, співачки Євгенії Проворової, піаністів – народної артистки Україии Людмили Марцевич, Леоніда Шаповалова, поетів й письменників Данила Кононенка, Григорія Білоуса, Сергія Носаня, Людмили Тараненко, Катерини Вербівської, Володимира Ткаченка та інших.

   Саме на базі літературно-меморіального музею О.С.Пушкіна і П.І.Чайковського було створено Камянський державний історико-культурний заповідник, який діє вже 21 рік і якого могло б не бути якби не музей.

    Тож ювілярів щиро вітали голова районної ради С.О.Сундуков. керівник апарату районної державної адміністрації В.Б.Даніленко, міський голова В.І.Тірон. Сергій Олександрович вручив почесні грамоти колишньому багатолітньому директору музею й фундатору заповідника, ветерану музейної справи В.В.Бабенку, головному зберігачеві фондів Л.І.Туренко, головному бухгалтеру заповідника Н.А.Ткачук, доглядачеві музею О.І. .Рахубі. Та від імені районної ради й районної державної адміністрації подарував ноутбук останньої моделі й роутер.

   Валентина Борисівна відзначила грамотами ветерана музейної справи наукового співробітника наукової бібліотеки заповідника Т.П.Бичок, доглядача С.Г.Пляченко, музейних служителів О.Г. Дроботенко, О.Д. Грабову, а Володимир Іванович – наукового співробітника музею О.С. Пушкіна і П.І. Чайковського О.О.Ткаченко, наукового співробітника фондів С.В.Філіпову, доглядачів І.І.Заславську, С.П.Моторну, бухгалтера І категорії заповідника І.Ю.Туренко та секретаря заповідника, учасницю камерного ансамблю О.О.Замогильну.

    З вітальним словом виступили депутати обласної ради В.В.Парамонов та С.П.Воронов, які також вручили почесні грамоти Черкаської обласної ради колективу літературно-меморіального музею О.С.Пушкіна і П.І.Чайковського, його завідуючому О.А.Мушті, заступнику директора Кам’янського державного історико-культурного заповідника з наукової роботи Т.П.Чупак та директору заповідника Г.М.Таран та подарунки музею.

   Щирі вітання звучали на адресу колективу музею від депутатів районної ради, підприємців Л.М.Тетьори, І.Г.Кивгили, Є.С.Довгошеї. Невтомні трудівники, на яких, власне, тримається наше суспільство презентували музею органайзер, що так необхідний в роботі. А В.Т.Верес надав дошки для нових вітрин музею і ремонту стелі тераси Зеленого будиночка, про що вже давно мріяли музейники.

    Приймали ювіляри вітання і від голови районної «Спілки краєзнавців» О.Г. Шамрая та в.о. начальника районного відділу освіти В.А.Морозової, тісна, плідна співраця з якими триває вже багато років. Подарунки від них – ексклюзивну вазу із зображенням П.І.Чайковського, бронзовий бюст композитора, сувеніри – поповнили основний фонд заповідника. О.Г. Шамрай відзначив грамотою ветерана музейної справи, колишнього старшого наукового співробітника музею Е.Г.Толстих за багаторічну сумлінну працю на музейній ниві та значний внесок у розвиток краєзнавства Камянського району.

     Вітали музейних працівників колеги – голова райкому профспілки працівників культури, завідуючий історичним музеєм заповідника Ю.Ю.Ляшко, директор Олександрівського районного краєзнавчого музею В.В.Білошапка, від Черкаського обласного художнього музею провідний науковий співробітник відділу науково-дослідної та експозиційної роботи Т.О.Бондаренко та колишній директор цього музею Н.М.Клименко, яка подарувала картину свого чоловіка, заслуженого художника України Віктора Івановича Клименка. Від Черкаського обласного краєзнавчого музею вітальні слова виголосив завідуючий науковим відділом охорони пам’яток історії і культури О.О. Шумейко.

   Голова Черкаської обласної спілки письменників, уродженець Кам’янки В.Т.Ткаченко та члени національної спілки письменників України І.Л. Коваленко зі Сміли, К.І. Вербівська, І.І. Дубінін із Черкас і С.М. Ткаченко зі Звенигородки вітали ювілярів поетичним словом. Особливе пожвавлення у залі викликала гумористична розповідь Володимира Ткаченка про Чмижину, а бібліотека заповідника поповнилась цікавими поетичними збірками та літературними часописами «Холодний Яр».

     Нікого не залишив байдужим виступ дитячої літературної студії ім. Д.А.Кононенка під керівництвом Т.П.Чупак. Учасники студії Юрій Рибчук, Анастасія Бондаренко, Анна Медведенко читали вірш Данила Андрійовича « Не замулись любові джерело» та вислови незабунього поета про музей, які вже стали для всіх класикою. Таміла Петрівна Чупак виконала пісню на вірші Д.А.Кононенка «Я знову в тихій Кам’янці», яку присвятила. світлій пам’яті великого земляка, справжнього патріота й ювілейній даті музею.

   Г.П. Соколова, вчитель української мови і літератури, передала вітальне слово від освітян та вихованців еколого-економічного ліцею. Ганна Петрівна дякувала за ту велику просвітницьку, виховну роботу, яку проводить музей і заповідник. Разом були втілені надзвичайно цікаві культорологічні проекти, які виховують почуття патріотизму до рідного краю, України. Вихованці літературної студії «Джерельце» презентували найцікавіші спільні заходи обласного та всеукраїнського рівня. Колишня вихованка студії, а нині студентка Анна Домарецька приїхала з Києва, щоб привітати улюблений музей з ювілеєм та присвятила поетичні рядки його творчим людям. Тетяна Гавриленко майстерно виконала сцену повернення декабристки Олександри Давидової до Кам’янки з роману Сергія Носаня «Голгофа Любові».

   Прийшли на урочистості з нагоди 80-літнього ювілею, щоб привітати колег, начальник районного відділу культури Л.А. Марченко, директор районної бібліотеки В.І.Денисенко, директор дитячої музичної школи ім. П.І.Чайковського С.М.Чуприна, директор районного будинку культури М.М.Борис та вокально-інструментальний ансамбль «Ліра».

    Поряд зі щирими сердечними вітаннями були і музичні презентації. Камерний ансабль заповідника виконав твори П.І.Чайковського «Пісня без слів» та Рольфа Ловланда «Пісня таємного саду». Переможці дитячого музичного конкурсу пам’яті П.І.Чайковського, учениці Кам’янської ДМШ Юлія Могила, Софія Захаренко, (клас викладача Лиходід Н.М.) подарували твори П.І.Чайковського «В селі» та Едварда Гріга «Метелики», а Анна Семирог (клас викладача Ревенко В.М.) – «Листок з альбому» П.І.Чайковського.

    В залі панувала задушевна атмосфера, а ветеранам музейної ниви, для яких музей став альфою і омегою, справою всього життя, подарували квіти, добру память про молоді роки та гарний настрій.

 

Галина Таран, директор Камянського державного історико-культурного заповідника.

 

Переглядів: 538 | Додав: zapovidnuk1995 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Кам'янський ДІКЗ © 2024
Конструктор сайтів - uCoz