Кам'янський державний історико-культурний заповідник
Нд, 19.05.2024, 01:16
Меню сайту

Форма входу

Пошук

Календар
«  Жовтень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Архів записів

Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 86

Наші друзі

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Календар свят
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Кам'янська районна державна адміністрація Міністерство культури України Управління культури Черкаської ОДА
Кам'янка 
Головна » 2018 » Жовтень » 13 » РЕТРОСПЕКТИВА ВЕСІЛЬНИХ ФОТОГРАФІЙ НАШОГО КРАЮ
07:22
РЕТРОСПЕКТИВА ВЕСІЛЬНИХ ФОТОГРАФІЙ НАШОГО КРАЮ

   11 жовтня в історичному музеї Кам’янського державного історико-культурного заповідника відбулася презентація виставки «Ретроспектива весільних фотографій нашого краю (1907 – 2018)».
     За більш ніж 20 років роботи історичного музею наукові працівники підготували багато різноманітних виставок, але ця стала особливою. Можливо тому, що до її створення причетний кожен член колективу заповідника, адже ніхто не залишився байдужим і вклав у цю виставку щось своє, починаючи від збору експонатів і до остаточного її оформлення.
     Збір фотодокументів розпочався з домашніх альбомів, потім долучалися колеги, друзі та знайомі. З великим зацікавленням до виставки поставилася вчитель української мови та літератури Камя’нської загальноосвітньої школи №2 Оксана Кунцевич. Вона щедро поділилася фотографіями, які її учні зібрали для написання наукової роботи в Малій академії наук. Весільні фотографії 1910-1920-х років ХХ століття надали Олександр Вєтров, Ольга Ліпченко, Таміла Чупак. 
     Великою радістю для організаторів виставки стало те, що, окрім весільних світлин, люди приносили до музею родинні реліквії. Із села Косарі «примандрував» весільний рушник сім’ї Роздобудьків; унікальний весільний альбом та весільний рушник Лідії та Петра Безверхих із Кам’янки передала для виставки їхня онука Наталія Старущенко. Особлива цінність цього альбому в тому, що в ньому зафіксовані на знімках всі етапи весілля, яке відбулося у Кам’янці у 1950 році. Своїм весільним вбранням 70-х років минулого століття (сукнею та фатою) поділилися працівники заповідника Людмила Іванівна Туренко та Галина Олексіївна Туренко.
Окрема вітрина експозиції присвячена родинним реліквіям Галини Миколаївни Коваленко із села Райгорода. Це фотографії, а також ікони, весільний вінок та нагрудні букети, з якими наречена та дружка розносили «щишки», запрошуючи гостей на весілля. Галина Миколаївна зібрала в своєму рідному селі велику колекцію народного вбрання та рушників, деякі з них передала для експонування на виставці.
     Значна частина експозиції виставки – це весільні світлини села Грушківки (1950-1970 роки). Автором фото є Іван Антонович Литвин (фотограф, художник, учень Макара Корнійовича Мухи). Іван Антонович залишив більше п’яти тисяч негативів, багато з яких присвячено саме весільним обрядам різних років. Внук фотографа, художник Ігор Солодовников, оцифрував світлини, а до музею їх передала Ольга Юрченко.
    Для того, щоб гості презентації змогли краще поринути в атмосферу українського весілля, у залі лунали народні весільні пісні у виконанні Віри Войцехівської та Галини Щербатюк – учасниць фольклорного аматорського ансамблю «Криниця» із села Юрчихи. 
     Мабуть, найбільш щемким моментом зустрічі став символічний обряд, під час якого чотири літні пари, що прожили у шлюбі більше п’ятдесяти років, знову стали на весільний рушник. Це Віталій Андрійович та Ольга Іванівна Бурки із села Тимошівки; Микола Іванович і Ніна Миколаївна Маляри із Грушківки; Петро Павлович і Лідія Тимофіївна Гиричі із села Флярківки та Петро Євгенович і Ольга Андріївна Бармалюки із Кам’янки. 
     Начальник Кам’янського районного відділу державної реєстрації актів цивільного стану Наталія Василівна Юрик, яка проводила обряд, щиро привітала «молодят» із тим, що вони зуміли пронести своє вірне кохання через усе життя. Привітання та подарунки пари отримали також від очільників району та Кам’янської ОТГ. На завершення зустрічі усі гості отримали по шматочку традиційного весільного короваю.
    Виставка весільних світлин – надзвичайно важлива подія не лише у житті історичного музею та заповідника. Адже історію свого рідного краю можна вивчати не тільки за документами, а й за ось таким фотографіями, у яких відбилася ціле століття, ціла епоха.

Переглядів: 431 | Додав: zapovidnuk1995 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Кам'янський ДІКЗ © 2024
Конструктор сайтів - uCoz