Кам'янський державний історико-культурний заповідник
Сб, 18.05.2024, 18:32
Меню сайту

Форма входу

Пошук

Календар
«  Грудень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Архів записів

Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 86

Наші друзі

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Календар свят
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Кам'янська районна державна адміністрація Міністерство культури України Управління культури Черкаської ОДА
Кам'янка 
Головна » 2014 » Грудень » 13 » У КАМ’ЯНСЬКОМУ ЗАПОВІДНИКУ ВІДБУВСЯ НАУКОВО-ПРАКТИЧНИЙ КРУГЛИЙ СТІЛ
18:47
У КАМ’ЯНСЬКОМУ ЗАПОВІДНИКУ ВІДБУВСЯ НАУКОВО-ПРАКТИЧНИЙ КРУГЛИЙ СТІЛ

      Рік, що минає, багатий на ювілейні дати з часу зведення багатьох православних храмів на терені нашого району: Покровського (м.Кам’янка, 160 років), Різдва Богородиці (с.Ревівка, 160 років), Іоанна Богослова (с.Пляківка, 135 років) та Михайлівського (с.Косарі, 135 років). В зв’язку з цими обставинами, Кам’янський державний історико-культурний заповідник як хранитель історичної пам’яті краю, організував проведення круглого столу за темою: “Розвиток православної церкви на терені Кам’янського району: історія, становлення, розвиток”. Участь у цьому науковому зібранні взяли вчителі, учні шкіл нашого міста та сіл району, краєзнавці, а також наукові співробітники Кам’янського заповідника.

         Базовою темою виступів було висвітлення історії церкви певного населеного пункту. Так, ми дізналися про виникнення, функціонування та сучасний стан справ Юрчиської (Могилка Дарина – учениця Кам’янської ЗОШ № 2), Лебедівської (Ульянич Марія Миколаївна – вчителька Лебедівської ЗОШ), Вербівської (Заярнюк Олена Іванівна – вчителька Вербівської ЗОШ), Михайліської (Конарєва Тетяна Дем’янівна – вчителька Михайлівської ЗОШ), Ребедайлівської церков (Кульбачна Оксана Іванівна – вчителька Ребедайлівської ЗОШ) та Жаботянсько-Онуфріївського монастиря (Осінська Наталка, учениця Кам’янського еколого-економічного ліцею “Камелія”). Крім цього, було проаналізовано окремий період розвитку Покровського храму м.Кам’янка (Мушта Олександр Анатолійович –завідуючий літературно-меморіальним музеєм О.С.Пушкіна та П.І.Чайковського). Також, було розкрито і трагічну сторінку руйнування церков у нашому районі більшовиками (Вєтров Олександр Васильович – краєзнавець).

         Крім суто хронологічно-подієвих матеріалів, на круглому столі були представлені і тематики обрамлення і обряду православного культу. Так, науковий співробітник історичного музею Наталія Пугач, на прикладі церков Кам’янського району, дослідила питання місця й значення рушників в інтер’єрі православного храму. Про зміст і символізм ікон детально розповідала завідуюча Картинної галереї Кам’янського державного історико-культурного заповідника Тетяна Володимирівна Джулай (під час виступу очільниця експозиційних залів професійно описала декілька ікон з фондів нашого заповідника). Сакральну роль, значимість, характеристику православних колядок для України в цілому й для Кам’янки зокрема, оповіла заступник директора заповідника з наукової роботи Таміла Чупак. Зазначимо, що саме Таміла Петрівна (разом із директором заповідника Галиною Михайлівною Таран) доклала чи не найбільше зусиль в організації цього чудового заходу, за що всі присутні були їй дуже вдячні.

         Як бачимо, Кам’янський заповідник вміло й організовано проводить не лише мистецькі свята, презентації й літературно-музичні композиції, а й змістовні наукові заходи. Запрошуємо всіх бажаючих до співпраці. Ми ж на цьому не зупиняємось й з оптимізмом дивимось уперед. 

Переглядів: 714 | Додав: zapovidnuk1995 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Кам'янський ДІКЗ © 2024
Конструктор сайтів - uCoz